Πάνω από 120.000 ταξιδιώτες έχουν ταλαιπωρηθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, το Γκάτγουικ, και σχεδόν 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν από το ασυνήθιστο και εξαιρετικά περίεργο περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν drones άρχισαν να πετούν στον εναέριο χώρο του αερολιμένα.

Οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τους αεροδιαδρόμους με αποτέλεσμα εκατοντάδες αεροπλάνα να μείνουν στο έδαφος. Πολλά άλλα προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια του Λονδίνου, της Βρετανίας γενικότερα ή ακόμα και στο Άμστερνταμ ή το Παρίσι.

Η ταλαιπωρία στην χριστουγεννιάτικη περίοδο ήταν και είναι πρωτοφανής, αφού το αεροδρόμιο δεν έχει ακόμα επιστρέψει πλήρως στην ομαλότητα. Το πρωί της Παρασκευής έγινε, πάντως, γνωστό ότι ξεκινά σταδιακά η επαναλειτουργία.

Στο Λονδίνο, επιστρατεύθηκε μέχρι και ο Στρατός για να καταρρίψει τουλάχιστον ένα drone, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη. Παρά το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια, είναι σαφές κατά τους υπεύθυνους ότι ο δράστης ήθελε να προκαλέσει χάος στο αεροδρόμιο.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι Αρχές προχώρησαν σε άρση των περιορισμών των νυχτερινών πτήσεων σε άλλα βρετανικά αεροδρόμια «ώστε να μπορούν να φτάσουν και να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα».

Τη μέγιστη των ποινών ζήτησε για τον άγνωστο ή τους άγνωστους που έχουν προκαλέσει το χάος ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας με πολιτικούς από όλα τα κόμματα να ζητούν αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Tα drones έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν πέσει σχετικά και οι τιμές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 δεν είχε συμβεί κανένα τέτοιο περιστατικό σε αεροδρόμιο και το 2017 συνέβησαν πάνω από 100.

Οι κανόνες που ισχύουν σε ένα γράφημα του BBC: