Ο Αμερινακός Πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι αυτό έγινε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ερντογάν με Τραμπ.

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από τη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάκι Πομπέο του είπε ότι θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία και πως και ο ίδιος τον προσκάλεσε να έρθει στην Τουρκία.

“Και εκείνος θέλει να έρθει, θα έρθει είπε”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι πρέπει να οριστούν ημερομηνίες και να γίνει σχεδιασμός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως το 2019 προγραμματίζονται επισκέψεις και ηγετών άλλων χωρών στην Τουρκία, όπως του Προέδρου της Κίνας Σι Τσίνπινγκ, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι από τότε που αφέθηκε ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικά θέματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά ξεκίνησαν να διανύουν απόσταση σε κάποια ζητήματα.

“Αρχίσαμε να επισπεύδουμε τον οδικό χάρτη για το Μέμπιτς της Συρίας. Στο θέμα του Χακάν Αττίλα αποσύρθηκε η προσφυγή του εισαγγελέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και οι άλλες διαδικασίες έχουν μια θετική πορεία. Στο θέμα των Κούρδων της Συρίας YPG μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Στο θέμα των Γκιουλενιστών μπορεί να μην φτάσαμε στο σημείο που θέλουμε αλλά αν με ρωτάτε αν το κλίμα είναι καλύτερο παρά πριν δύο μήνες, πολύ καλύτερο θα σας πω. Αυτό το βλέπουμε και στις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες. Αυτή τη στιγμή το σημείο που φτάσαμε είναι ικανοποιητικό και για τις δυο πλευρές; Όχι, δεν είναι. Γι αυτό τις επόμενες 100 μέρες υπάρχει απόσταση την οποία θα διανύσουμε. Υπάρχει ένας δρόμος που μπορούμε να προχωρήσουμε”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ