Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και τώρα όλοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν ότι είναι δικό μας» Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνόφ, ξεκίνησε την τελευταία ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας.  

Σε ότι αφορά τη συμφωνία Πρεσπών είπε ότι «βάζει τέλος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως την ξέρουμε καθώς συντάχθηκε χωρίς εθνική συναίνεση αλλά και χωρίς τη συγκατάθεσή μου».  

Όπως είπε «αυτή η κυβέρνηση ζήτησε από τον ίδιο το λαό να συμφωνήσει σε αυτή την αλλαγή, ώστε η νόμιμη κατάργηση του μακεδονικού λαού να μπορεί να ερμηνευτεί ως δική του βούληση. Στο δημοψήφισμα, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν μια ψευδή εναλλακτική λύση. Επιλογή μεταξύ ευημερίας και ταυτότητας. Το δημοψήφισμα απέτυχε, ο λαός καταψήφισε τις βιαστικές και βλαβερές λύσεις.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η σιωπηρή πλειοψηφία υιοθέτησε μια δυνατή απόφαση ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ο λαός αναγνώρισε ότι εκβιάστηκε και απέρριψε τον εκβιασμό. Η πλειοψηφία όχι μόνο δεν σέβεται την απόφαση του λαού, αλλά πηγαίνει στο αντίθετο της θέλησης του λαού. Η πΓΔΜ είναι το κοινό σπίτι μας, θέλετε να κουνήσετε τους πυλώνες και να σκάψετε τα θεμέλια».  

Ωστόσο ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι δεν βλέπει άλλη προοπτική από την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ «αλλά αυτό δεν θα συμβεί μόνο με την εφαρμογή της Συνθήκης με την Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να επιλύσουμε τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα, αντί να περιμένουμε να επιλυθούν όταν εισέλθουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Δεν πιστεύουν ότι η συμφωνία Πρεσπών θα ανοίξει την πόρτα μας. Σιωπούν ότι ακόμα και το άνοιγμα της πόρτας παραμένει ένα σιδερένιο πλέγμα μεταρρυθμίσεων».  

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ επανειλημμένα δέχθηκε διακοπές στην ομιλία του από τους παριστάμενους βουλευτές. «Να καταστείλετε την προσωπική σας απογοήτευση, σας ακούω όλο το χρόνο, ακούστε με τώρα εσείς. Παρακαλώ ακούστε, ο Πρόεδρος της χώρας σας απευθύνεται» επαναλάμβανε.  

Βουλευτές από το DUI δεν ήταν παρόντες στη σύνοδο ενώ βουλευτές από το VMRO-DPMNE χαιρέτισαν την ομιλία του με χειροκρότημα.