Τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο και η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί εκφράζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Θεωρώ ότι φυσικά υπάρχει ένα ρίσκο, αλλά πιστεύω πολύ στο εγχείρημα και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί εμπιστεύομαι τον φίλο μου τον Αλέξη και αυτός με εμπιστεύεται και θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουν οι πολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον» αναφέρει. 

«Είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον» ξεκαθαρίζει ο ίδιος, ασκώντας κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο τέως πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, τόνισε, έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες.

Για το θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες, ενώ για την γλώσσα, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και τη ρωσική αντίθεση, δήλωσε πως δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως μοναδικό στόχο έχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ υπαινίχθηκε ότι η ΠΓΔΜ εκτός ευρωατλαντικών θεσμών θα αντιμετώπιζε σοβαρούς υπαρξιακούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης:

Ποια «Βόρεια»; Η ΠΓΔΜ προμηθεύτηκε χιλιάδες διαβατήρια με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»