«Έχουν υπάρξει πολλοί σκληροί άντρες. Υπήρξαν διεκδικητές. Όπως επίσης υπήρξαν και υποψήφιοι μνηστήρες. Αλλά υπάρχει μόνο ένας βασιλιάς» είχε πει ο Bruce Springsteen. O Elvis Aron Presley, γιος του Vernon και της Gladys Presley, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935. Ο δίδυμος αδελφός του, Jesse Garon, δεν τα κατάφερε και πέθανε την ίδια μέρα. Μεγάλωσε φτωχικά αλλά με πολλή αγάπη από τους γονείς του. Είχε μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία στη θρήσκα μητέρα του, που τον έπαιρνε μαζί της στην εκκλησία, όπου η γκόσπελ μουσική και τα μπλουζ είχαν μεγάλη επιρροή στον μικρό Έλβις. Ήταν απίστευτες οι γνώσεις του πάνω σ’ αυτό το είδος της μουσικής. Η οικογένεια μετακομίζει στο Memphis, Tennessee το 1948 κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στα 11α του γενέθλια παίρνει για δώρο την πρώτη του κιθάρα και μ’ αυτήν κερδίζει σε talent show στο λύκειο Είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο, όταν η φωνή του εντυπωσίασε τον Σαμ Φίλιπς, παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Sun, που αναζητούσε ένα λευκό με φωνή μαύρου. Ο Φίλιπς τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στην ηχογράφηση των τραγουδιών «That’s All Right Mamma», αφιερωμένο στα γενέθλια της μητέρας του, και «Blue Moon Of Kentucky», τον Ιούλιο του 1954. Τα πέντε τραγούδια που ηχογράφησε για λογαριασμό της Sun γνώρισαν, τοπικά, μεγάλη επιτυχία και τον επόμενο χρόνο ο Φίλιπς πούλησε το συμβόλαιό του με τον Πρίσλεϊ στην RCA Victor.

Η καριέρα του απογειώθηκε με το τραγούδι «I Forgot To Remember To Forget» (το τελευταίο σινγκλ του για τη Sun και ταυτόχρονα το πρώτο για την RCA), το οποίο ανέβηκε στο νούμερο 1 του πίνακα επιτυχιών της κάντρι μουσικής, ενώ το «Heartbreak Hotel», μία υποβλητική μπαλάντα, έμεινε στην κορυφή για οκτώ εβδομάδες. Λίγους μήνες αργότερα ο Elvis επιστρέφει για την ηχογράφηση δύο νέων τραγουδιών, των I'll Never Stand in Your Way και It Wouldn't Be the Same Without You. Όμως αυτή τη φορά θα τον ακούσει ο ιδιοκτήτης του μικρού στούντιο Sam Phillip και θα εντυπωσιαστεί. Σύντομα θα τον καλέσει για ένα δοκιμαστικό.

Μέσα στο στούντιο θα παίξει με τους Scotty Moore και Bill Black. Μετά από σειρά δοκιμών τελικά ηχογραφείται το That's All Right και βγαίνει στην κυκλοφορία σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ήταν το πρώτο single του Elvis Presley και η αρχή μιας διαδρομής που θα τον οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταξίωση και στην τελική πτώση. Το 1955 έρχεται η γνωριμία και η συνεργασία με τον μάνατζερ Tom Parker γνωστό και ως «συνταγματάρχη». Ο Parker μετέτρεψε τον Elvis στο απόλυτο είδωλο αλλά ταυτόχρονα τον απομάκρυνε από την αρχική «επαναστατική» του διάσταση. Από τη μικρή και ασήμαντη Sun Studios τον μεταφέρει στην περίφημη RCA Records. Επιπλέον τον μεταμορφώνει σε κινηματογραφικό αστέρα υπογράφοντας 7ετές συμβόλαιό και οργανώνει σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων. Το πρώτο του Νο 1 single «Ηeartbreak Hotel», όπως επίσης και το πρώτο του άλμπουμ με το όνομά του «Εlvis Presley», καθώς επίσης και το επταετές συμβόλαιο με την Paramount Pictures, είναι γεγονός το 1956. Στις 5 Ιουνίου 1956 γίνεται ο «Εlvis the Pelvis», με την live εμφάνιση στην τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο στο σόου του Milton Berle.

Οι τολμηρές κινήσεις του προκαλούν τη συντηρητική κοινωνία, κυρίως του αμερικανικού Νότου, και γίνεται το πρώτο sex symbol της μουσικής βιομηχανίας, σε μια εποχή όπου το σεξ ήταν απαγορευμένο Πάντως, είτε τους άρεσε είτε όχι η «ασθένεια του Rock ‘n’ Roll» εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς. Το φθινόπωρο του 1956 ο Elvis εμφανίστηκε στο «The Ed Sullivan Show» και τον είδαν πάνω από 60.000.000 τηλεθεατές, ρεκόρ έως τότε για την τηλεόραση. Ο Έλβις πλέον είναι ένας ζωντανός θρύλος. Οι γυναίκες τον αναγνωρίζουν ως το απόλυτο ερωτικό σύμβολο και ο αντρικός πληθυσμός τον έχει ως πρότυπο. Το 1958 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας γνωρίζει την 14χρονη Priscilla Beaulieu που μια δεκαετία αργότερα θα γίνει γυναίκα του και θα του χαρίσει τη μοναδική απόγονό του, την κόρη του Lisa Marie Presley.

Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, ο Πρίσλεϊ φάνηκε να αποδέχεται πλήρως το ρόλο του πατέρα. Λάτρευε τη Λίσα και της έκανε όλα τα χατίρια.

Ο γάμος του με την Πρισίλα σταμάτησε γρήγορα να είναι ευτυχισμένος. Η Πρισίλα σύντομα ανακάλυψε ότι δεν είχε διάθεση να κάνει σεξ μαζί της μόλις γεννήθηκε η κόρη τους. Από εκεί και πέρα η Πρισίλα θα μετατρεπόταν σε «μητρική φιγούρα» για τον ΄Ελβις. Το 1971 περνούσα ήδη πολύ καιρό χωριστά ο ένας από τον άλλο.  Χώρισαν στις 23 Φεβρουαρίου του 1972 και συμφώνησαν στην από κοινού επιμέλεια της κόρης τους. Παρ΄όλα αυτά ιο ΄Ελβις ενοχλήθηκε όταν διαπίστωσε ότι εκείνη έχει συνάψει σχέση με τον δάσκαλο καράτε Μάικ Στόουν. Ενώ είχε αρχίσει ήδη να εθίζεται σε επικίνδυνα κοκτέιλ από ναρκωτικές ουσίες (που έπαιρνε ήδη καιρό) και υπνωτικά χάπια προσπάθησε να πείσει τους σωματοφύλακές του να βρουν ένα τρόπο να σκοτώσουν τον Στόουν. 

Σύμφωνα με το βιβλίο της, όταν του είπε να χωρίσουν, ο Πρίσλεϊ τη βίασε και τις ψιθύρισε: “Έτσι κάνει έρωτας ένας άντρας σε μια γυναίκα”. Αργότερα, η ίδια δήλωσε ότι η περιγραφή ήταν υπερβολική και το συμβάν δεν έγινε όπως το περιέγραψε.

Έ Τελευταία σύντροφος του Πρίσλεϊ ήταν η Ginger Alden, η οποία έμελλε να είναι και αυτή που θα τον έβρισκε να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή το 1977. Το 1960 είναι και πάλι στην κορυφή των charts με τα «It’s Now or Never», «Surrender» και «Good Luck Charm» και γυρίζει αμέτρητες, κακές ή μέτριες, ταινίες. Ηχογραφεί μόνο τα σάουντρακ των ταινιών του και κάνει διασκευές τα τραγούδια του της περασμένης δεκαετίας. Η δημοτικότητά του αρχίζει να πέφτει το 1968, νέα μουσική και νέοι σταρ βγαίνουν στο προσκήνιο κι εκείνος νιώθει ανήσυχος για το μέλλον του στη μουσική.

Αποφασίζει να ξανακάνει περιοδεία ξεκινώντας από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του ABC. To 1972 ηχογραφεί το τελευταίο του single με τίτλο «Burning Love» και το 1973 χωρίζει με την Priscilla. Τα ατέλειωτα χρόνια στην κορυφή άρχισαν να βαραίνουν πάνω του κι εκείνος σταδιακά αποσύρεται από τα φώτα της δημοσιότητας. Παίρνει ναρκωτικά και χάπια, πίνει πολύ και εθίζεται στο junk food, το σώμα του βαραίνει, μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο. Αυτός που κάποτε επισκέφτηκε τον πρόεδρο Νixon για να πρωτοστατήσει σε καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά, αργοπεθαίνει από αυτά. Κάθε προσπάθεια για «επιστροφή» έμοιαζε μάταιη.

Στις 16 Αυγούστου του 1977 ο Elvis αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στη βίλα του Graceland. Το πτώμα του βρέθηκε από την τελευταία σύντροφό του Ginger Alden. Το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει πως ο θάνατος προήλθε από «καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση φαρμάκων». Λέγεται πως σύρθηκε μερικά μέτρα μέχρι το σημείο που απεβίωσε. Η κηδεία του γίνεται στην Graceland και θάβεται δίπλα στους γονείς του. Έγινε εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Στις 16 Αυγούστου του 1977 το Rock & Roll πέθανε μαζί με τον «Βασιλιά» του, αλλά μόνο τυπικά, γιατί ο Elvis μέσα από τους ήχους του πέρασε για πάντα στην αθανασία.

Έχει τα περισσότερα hits στα charts και τα περισσότερα πλατινένια και χρυσά όλων των εποχών. Οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 600.000.000. Κέρδισε 3 Grammys, και στην ηλικία των 36 ετών κέρδισε το Grammy Lifetime Achievement Award. Πέρα από τα υπόλοιπα επιτεύγματα του Πρίσλεϊ, είναι και ένας από τους τέσσερις καλλιτέχνες (οι υπόλοιποι τρεις είναι οι Ρόι Όρμπινσον, Guns N’ Roses και Nelly) που κατάφερε να έχει ανάμεσα στα πέντε καλύτερα δύο άλμπουμ του στο ίδιο τσαρτ. Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame και Gospel Music Hall of Fame. Το 1993 το πρόσωπό του μπήκε σε γραμματόσημο των Αμερικανικών ταχυδρομείων ενώ το σπίτι του στο Μέμφις έχει χαρακτηριστεί εθνικό μνημείο από τις αρχές. Στην Αμερική έγιναν θεσμός οι σωσίες του, κυρίως στο Las Vegas. Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε συνολικά 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977: Elvis Presley (1956), Elvis (1956), Elvis’ Christmas (1957), Elvis Is Back! (1960), His Hand Is Mine (1960), Something for Everyone (1961), Pot Luck (1962), How Great Thou Art (1967), From Elvis In Memphis (1969), From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969), Back in Memphis (1970), Elvis Country (I’m 10,000 Years Old), Love Letters from Elvis, Elvis Sings the Wonderful World of Christmas (1971), Elvis Now (1972), He Touched Me (1972), Elvis (“Fool” Album) (1973), Raised on Rock/For Ol’ Times Sake (1973), Good Times (1974), Promised Land (1975), Today (1975), From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976), Moody Blue (1977) Soundtracks: Loving You (1957), King Creole (1958), G.I. Blues (1960), Blue Hawaii (1961), Girls! Girls! Girls! (1962), It Happened at the World’s Fair (1963), Fun in Acapulko (1963), Kissin’ Cousins (1964), Roustabout (1964), Girl Happy (1965), Harum Scarum (1965), Frankie and Johnny (1966), Paradise, Hawaiian Style, Spinout (1966), Double Trouble (1967), Chambake (1967), Speedway, Elvis (1968), That’s the Way It Is (1970)