Ένας βετεράνος πεζοναύτης κρατείται σε ιρανική φυλακή από τον περασμένο Ιούλιο, με αδιευκρίνιστες κατηγορίες, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 46χρονος Μάικλ Ρ. Γουάιτ από το Ιμπίριαλ Μπιτς της Καλιφόρνιας είχε πάει να επισκεφθεί τη φίλη του στο Ιράν. Επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ στις 27 Ιουλίου, όμως δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην πατρίδα του, μέσω Ντουμπάι.

Η μητέρα του, Τζοάν Γουάιτ, είπε στην εφημερίδα ότι βρίσκεται σε επαφή με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας και ότι έχει καταγγείλει την εξαφάνισή του. Μόλις πρόσφατα αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της είπαν ότι ο γιος της κρατείται σε ιρανική φυλακή.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι είναι "ενημέρος" για την υπόθεση και ότι κορυφαία προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

Η Τζοάν Γουάιτ ισχυρίζεται ότι ο γιος της έχει επισκεφθεί το Ιράν "πέντε ή έξι φορές" για να συναντηθεί με την Ιρανή φίλη του. Είπε επίσης ότι ζήτησε από την Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν (επειδή Τεχεράνη και Ουάσινγκτον δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις) να παράσχει προξενική βοήθεια στον γιό της.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει κατ' επανάληψη από την Τεχεράνη να αποφυλακίσει τους Αμερικανούς πολίτες που κρατά, τους Σιαμάκ Ναμαζί και τον πατέρα του, Μπακέρ Ναμαζί, τον Κινεζοαμερικανό Σιγιούε Ουάνγκ και τον Λιβανέζο, μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ, Νιζάρ Ζάκα.