Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε με πλειοψηφία 81 ψήφων σε σύνολο 120 βουλευτών τις τροπολογίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι ξεκλειδώνει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (81 στους 120 βουλευτές).  

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

Σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με το BESA διευκρινίζεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ορίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Παράλληλα, με νομοθεσία θα υπάρξει προσαρμογή τηςνομοθεσίας όπου χρειάζεται.

Επίσης, έγινε δεκτή και η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα φροντίζει εξίσου και τη διασπορά όλων των πολιτών. Επίσης, στο νόμο για την ταυτότητα, θα συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών.

Ζάεφ: «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»

«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές. Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.

«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ' όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προσθέτει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».

Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή

Κι ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE επέλεξαν την αποχή τους από τη συνεδρίαση, έξω από τη Βουλή παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του ονόματος και κάνουν λόγο για προδοσία των βουλευτών που ψηφίζουν «υπέρ».

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις θα περάσουν τώρα στο ελληνικό γήπεδο και στην Ελληνική Βουλή, που θα κληθεί να ψηφίσει την Συμφωνία, εν μέσω σφοδρής θύελλας που επικρατεί στο ελληνικό πολιτική σκηνικό με την συγκυβέρνηση να βρίσκεται υπό διάλυση, όπως και το κόμμα του Πάνου Καμμένου.