Mια από τις πλουσιότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, η Βενεζουέλα, βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του εμφυλίου και με την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης. Η δεύτερη θητεία Μαδούρο ξεκίνησε με την παράλληλη ορκωμοσία του ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γουαϊδό, ως προσωρινού προέδρου.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γουαϊδό ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία». Στο κέντρο του Καράκας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν υπέρ του προσωρινού προέδρου και κατά του Μαδούρο. Στα βίαια επεισόδια με την αστυνομία σκοτώθηκαν 13 άτομα.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο Μαδούρο καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της Αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης, ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα».

Η Βραζιλία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα έκτασης 2.200 χιλιομέτρων. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100.000 πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα αυτά, αφού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει πλέον η Βενεζουέλα. Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, κάνοντας χρήση της απόφασης που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε χαρακτηρίσει «σφετεριστή της προεδρίας» τον Νικολάς Μαδούρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους του Καράκας, διαδηλώνοντας κατά του αυταρχικού -σοσιαλιστικής έμπνευσης- καθεστώτος Μαδούρο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται μαζί τους.

Ο Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα. Παράλληλα ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία.