Μία ακόμα παράταση στην ημερομηνία του «διαζυγίου» με την ΕΕ εξασφάλισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Οι «27» της ΕΕ στη διάρκεια της μαραθώνιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής αποφάσισαν αναβολή του Brexit μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019. Πολύ μεγαλύτερο το χρονικό περιθώριο και από αυτό που ήλπιζε η ίδια η πρωθυπουργός (30 Ιουνίου).

H ημερομηνία δεν είναι τόσο «χαλαρή» όσο φαίνεται, αφού τον Ιούνιο θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης, κοινώς αν το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά σε κινήσεις που δείχνουν ότι όντως θα αρθεί το αδιέξοδο. «Μην σπαταλήσετε το χρόνο» ήταν η νουθεσία του προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντα υπάρχει στο τραπέζι -θεωρητικά τουλάχιστον- και η περίπτωση το Λονδίνο να αποχαιρετήσει τις Βρυξέλλες έως τις 22 Μαΐου.

Οι ρεαλιστές της υπόθεσης εκτιμούν ότι από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν βγήκε τίποτα: Ούτε η πίεση στη Βουλή των Κοινοτήτων θα αυξηθεί, ούτε οι ευρωσκεπτικιστές θα τρομάξουν στην περίπτωση να ακυρωθεί συνολικά το «διαζύγιο» από τις απανωτές παρατάσεις.

Τα σημεία-«κλειδιά» της απόφασης:

- Κατ' αρχάς η Βρετανία θα λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, εφόσον δεν έχει φύγει από την Ένωση έως τις 22 Μαΐου. Οι νέοι ευρωβουλευτές όμως θα μείνουν με τις βαλίτσες στο χέρι, αφού στις 31 Οκτωβρίου θα κληθούν να αποχωρήσουν από το Στρασβούργο. Aν έχει εκδοθεί το περίφημο «διαζύγιο»...

- Η 31η Οκτωβρίου δεν είναι μία τυχαία ημερομηνία: Τότε λήγει επίσημα η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και την 1η Νοεμβρίου 2019 θα ξεκινήσει η θητεία της νέας Επιτροπής. Το Λονδίνο δεν θα έχει καμία συμμετοχή σε αυτήν ούτε κατά την μεταβατική περίοδο -δηλαδή, αφού θα έχει φύγει από την ΕΕ και για περίπου 2 χρόνια.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που τόνιζε η Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν ήθελε καμία ανάμειξη της Βρετανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θεωρώντας ότι οι Βρετανοί θα υπονομεύουν τις λειτουργίες της Ένωσης.

- Η νέα ημερομηνία δίνει τη δυνατότητα στην Τερέζα Μέι να συνεχίσει αυτό που μάλλον καθυστερημένα ξεκίνησε: Τη συνεννόηση με την Αντιπολίτευση του Τζέρεμι Κόρμπιν (Εργατικοί) μήπως και βρει περισσότερες ψήφους για να περάσει τη Συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εμμέσως το είπε η Άνγκελα Μέρκελ, θυμίζοντας ότι και εκείνη χρειάστηκε έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι τελικά να φτιάξει τη νέα της κυβέρνηση στο Βερολίνο.

- Οι Ευρωπαίοι έδωσαν «αέρα» στην Βρετανή πολιτικό να βρει λύση. Ταυτόχρονα, οι «27» αφήνουν για λίγο πίσω τους το ζήτημα, ώστε να ασχοληθούν με τις κρίσιμες Ευρωεκλογές. Δεν είναι βέβαιο ότι ο «αέρας» που πήρε η Μέι είναι καθαρός, αφού για αρκετούς μήνες ακόμα θα παραμείνει εκτεθειμένη σε μια πολιτική σκηνή που θυμίζει ναρκοπέδιο.

Στο κόμμα της είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγουν νέα μαχαίρια, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο θα γίνει και το συνέδριο των Συντηρητικών. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που ζητούν από την πρωθυπουργό να αποχωρήσει, ώστε το κόμμα να κάνει μια νέα αρχή. Κατά προτίμηση με το Brexit οριστικό.

- Στην Ευρώπη υπάρχει πλέον η άποψη ότι κακώς η Τερέζα Μέι δεν έβαλε νωρίτερα στο τραπέζι την Αντιπολίτευση, θεωρώντας, σχεδόν με πεισματικό τρόπο, ότι θα περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή με τις ψήφους των Συντηρητικών. Βέβαια οι Εργατικοί αυτή τη στιγμή δεν θα έχουν κανένα λόγο να βιάζονται να κλείσουν συμφωνία μαζί της. Η πίεση είναι όλη πάνω στη Μέι. 

- Μιλώντας για το πείσμα της πρωθυπουργού: Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο, η πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι έχει να πει στους εξοργισμένους πλέον Βρετανούς για τις καθυστερήσεις στο Brexit: «Εγώ ψήφισα τρεις φορές να φύγουμε» απάντησε, ρίχνοντας την ευθύνη στους βουλευτές του κόμματος.

- Από τη Σύνοδο Κορυφής φάνηκε το ρήγμα στις θέσεις Βερολίνου-Παρισιού στην υπόθεση Βrexit. O Μακρόν από την αρχή ήταν πιο σκληρός (έρχονται Ευρωεκλογές) στο να δοθεί μεγάλη παράταση, ενώ η Μέρκελ ήταν της άποψης ότι μια μεγάλη παράταση στην ημερομηνία εξόδου (πχ έως και το 2020) θα πιέσει αφόρητα τους ευρωσκεπτικιστές της Βουλής των Κοινοτήτων να στηρίξουν τελικά τη Συμφωνία. Το σκεπτικό; Όσο αργεί το Brexit, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να μην γίνει ποτέ.

Πάντως ακόμα και αυτή η απόφαση της Συνόδου της ΕΕ δεν είναι βέβαιο ότι λύνει το πρόβλημα. «Είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να αποκλείσω οτιδήποτε» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

«Θα δούμε τι θα γίνει» είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή τη φορά ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δεν είχε διάθεση για χιούμορ.