Σε αξιολόγηση της επίσκεψης του στα Κατεχόμενα προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην Αττάλεια σε δημοσιογράφους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε λέγοντας ότι μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές. Άφησε αιχμές έναντι όσων υπαγορεύουν λύσεις, ειδικά για την «βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα Κατεχόμενα, για να τονίσει: 

«Κάποια άτομα συνεχώς υπαγορεύουν, λέγοντας ότι 'με βάση τη δική μου ιδεολογία η ομοσπονδία είναι η καλύτερη. Ετσι πρέπει να είναι'. Εμείς είπαμε είτε ως Τουρκία, είτε όλες οι πλευρές να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές ανεπίσημα και να συζητήσουμε ποιες από αυτές τις επιλογές είναι ωφέλιμες για τον 'τουρκοκυπριακό λαό', με ποια μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και ασφαλώς τι συμφέρει στην Τουρκία. Να διαβουλευτούμε και αναλόγως να κάνουμε βήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η επίσκεψη και οι συνομιλίες στα Κατεχόμενα δεν ήταν για να συζητηθεί το σύστημα της Κύπρου ή το σύστημα διακυβέρνησης. «Αλλωστε αυτού του είδους οι διακηρύξεις είναι αχρείαστες διακηρύξεις» είπε.

«Βασικά, το σημαντικό είναι τι είπαμε αναφορικά με την κυπριακή υπόθεση και τη διαπραγμάτευση (για το Κυπριακό). Εμείς αυτό κοιτάμε. Είναι σημαντικό που συμφώνησαν όλοι σε αυτή τη γραμμή», κατέληξε.

Πηγή: Philenews