Ο Ερέν Ερντέμ, πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που βρίσκεται φυλακισμένος αναμένοντας επί επτά μήνες να δικαστεί, ξεκίνησε απεργία πείνας, επιβεβαίωσε σήμερα ένας πρώην βουλευτής του CHP στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο Ερντέμ, που έχασε τη βουλευτική του έδρα στις εκλογές του 2018, είναι στη φυλακή από τον Ιούνιο και κατηγορείται ότι δημοσίευσε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ ήταν εκδότης μιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας το 2014.

Σε χειρόγραφη επιστολή που αναρτήθηκε στο twitter χθες ο Ερντέμ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει απεργίας πείνας, καθώς το δικαστήριο παραβιάζει το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη, μετά την απόφαση να ανατρέψει εντολή για την απελευθέρωσή του νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Στις 7 Ιανουαρίου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την αποφυλάκιση του Ερντέμ, αλλά την ίδια μέρα, το δικαστήριο εξέδωσε νέα απόφαση για να παραμείνει ο πρώην βουλευτής στην φυλακή, έπειτα από άσκηση εισαγγελικής έφεσης.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Λεϊλά Γκιουβέν βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η Γκιουβέν, που αποφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, ενέπνευσε άλλους έγκλειστους υποστηρικτές του HDP να την μιμηθούν, και σήμερα 281 άνθρωποι βρίσκονται σε απεργία πείνας, σύμφωνα με το κόμμα.