Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι έδειξαν τις διαθέσεις τους. Κατ' αρχάς, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης θα είναι μεταξύ άλλων «'η τουρκική μειονότητα της Θράκης', 'το Αιγαίο' και 'τα νησιά'», αμφισβητώντας ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ακολούθησε και νέα ψυχρολουσία: Όπως έγινε γνωστό, η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε το πρωί της Τρίτης τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, εντάσσοντάς τους σε λίστα 74 καταζητούμενων, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συνολικά καταζητούνται 490 αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων, ακόμα και στρατηγοί. 

Πλέον μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και τι ακριβώς θα ειπωθεί. Η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, εξέφρασε ανησυχίες για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι η προετοιμασία ήταν κακή. 

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος (15 Ιουλίου 2016) κατά του Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας πολιτικό άσυλο. 

Έκτοτε ξεκίνησε μια μακρά δικαστική διαδικασία για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, μέχρι που εξασφάλισαν άσυλο με απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έπαψε από την πρώτη στιγμή να απαιτεί την έκδοση των «8», αποκαλώντας τους τρομοκράτες. Μάλιστα, κατά καιρούς ο Ερντογάν, αλλά και άλλοι Τούρκοι υπουργοί άφηναν να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα τους επιστρέψει στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας-Ερντογάν: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στην Άγκυρα