Δύο άνδρες συνέταιροι επιχειρηματίες, Çağatay Aksu και Berk Akand, κατηγορήθηκαν από εισαγγελέα για τη σεξουαλική επίθεση και στη συνέχεια για τη δολοφονία 23χρονης πανεπιστημιακής φοιτήτριας Şule Çet, πετώντας την έξω από το παράθυρο ενός πύργου στην Άγκυρα

Οι δικηγόροι δύο υπόπτων που κατηγορούνται για τον βιασμό και τη δολοφονία νεαρής γυναίκας συναδέλφου τους στην τουρκική πρωτεύουσα, προκάλεσαν εθνική οργή με την αγόρευσή τους για την υπεράσπιση των πελατών τους ενώπιον του δικαστηρίου, στο οποίο δήλωσαν ότι το θύμα δεν ήταν παρθένα.

Δύο άνδρες συνέταιροι επιχειρηματίες, Çağatay Aksu και Berk Akand, κατηγορήθηκαν από εισαγγελέα για τη σεξουαλική επίθεση και στη συνέχεια για τη δολοφονία 23χρονης πανεπιστημιακής φοιτήτριας Şule Çet, πετώντας την έξω από το παράθυρο ενός πύργου στην Άγκυρα στις πρώτες ώρες 29 Μαΐου 2018.

Οι υπόπτοι, που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 6 Φεβρουαρίου, δήλωσαν ότι είναι αθώοι. Ο Aksu ισχυρίστηκε ότι η Çet, η οποία δούλευε ως βοηθός του, πήδηξε από το παράθυρο από τον 20ό όροφο του κτιρίου, παρόλο που προσπάθησε να την σταματήσει μετά από διασκέδαση με μουσική και αλκοόλ στο γραφείο αργά το βράδυ. Ο άλλος ύποπτος, Akand, δήλωσε ότι ήταν μεθυσμένος και δεν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα.

Εν μέσω πολλών αντικρουόμενων δηλώσεων, οι δύο ύποπτοι δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με σαφήνεια γιατί καθαρίστηκε πλήρως το γραφείο μετά το «άλμα» της Çet. Δεν βρέθηκαν επίσης δακτυλικά αποτυπώματα στο τζάμι του παράθυρου ή στα ποτήρια που χρησιμοποίησαν για να πιουν αλκοόλ, αλλά το DNA του Akand βρέθηκε μέσα σε δύο νύχια της Çet. Δύο εκθέσεις εμπειρογνωμόνων είχαν επίσης δείξει ότι υπήρχε ένα σημάδι ανθρώπινου δαγκώματος στο ισχίο της Çet μαζί με ένα σπασμένο οστό κοντά στον λαιμό της.

Ενώ ο Aksu αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τη γυναίκα, τα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου δείχνουν ότι η Çet είχε στείλει ένα μήνυμα από κινητό τηλέφωνο λίγο πριν τον θάνατό της, λέγοντας σε έναν φίλο της ότι ο άνδρας «δεν με αφήνει να φύγω από το γραφείο καθώς είναι ερωτευμένος μαζί μου».

Ο δικηγόρος του Aksu, από την άλλη πλευρά, επέπληξε τους δικηγόρους του θύματος γιατί «θέτουν ερωτήσεις σαν να είναι ντετέκτιβ».

«Η δίωξη έχει τόσα κενά στο κατηγορητήριο και είναι γελοίο», δήλωσε ο δικηγόρος, τονίζοντας ότι το θύμα δεν ήταν «παρθένα και δεν βρέθηκαν μώλωπες ή ρήξεις στην πρωκτική ζώνη του».

Ο συνήγορος υπεράσπισης κατακρίθηκε έντονα για την τακτική του στα social media, καθώς ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περιέγραψαν ως «σκανδαλώδη».

Το δικαστήριο ανέβαλε την ακρόαση για τις 15 Μαΐου, αποφασίζοντας να συνεχιστεί η κράτηση των υπόπτων.

Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν τη δίκη για το θάνατο της Çet ως δοκιμασία για τη στάση της τουρκικής δικαιοσύνης σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, σε μια χώρα όπου 440 γυναίκες σκοτώθηκαν από τους βίαιους και καταπιεστικούς συζύγους, φίλους ή αρσενικούς συγγενείς τους μόνο το 2018.

Αρκετές ενώσεις γυναικών συμμετείχαν στην πρώτη ακρόαση, φέροντας πλακάτ που έλεγαν: «Ζητούμε πραγματική δικαιοσύνη, όχι δικαιοσύνη μόνο για τους άνδρες».

«Η Şule Çet ήταν μια φοιτήτρια που έπρεπε να εργαστεί για να κερδίσει τα προς το ζην. Ο θάνατός της αποκρύπτεται ως αυτοκτονία, έτσι ώστε οι δολοφόνοι της να αθωωθούν. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι πρόκειται για δολοφονία. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα επίτευγμα για τον αγώνα των γυναικών στην Τουρκία», ανέφεραν τα μέλη της οργάνωσης για τα δικαιώματα της γυναίκας μπροστά στο δικαστήριο πριν από την πρώτη ακρόαση.