Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, διαμήνυσε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί επί των Σερβικών αγαθών θα αποσυρθούν μόνο αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, σχολιάζοντας τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με άλλους ηγέτες του κράτους σχετικά με το θέμα του διαλόγου με τη Σερβία.

«Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι όποτε η πλατφόρμα είναι έτοιμη, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο», ανέφερε και τόνισε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβίας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η εισαγωγή της αύξησης του φόρου κατά 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες στις επιχειρήσεις και στις δύο αυτές χώρες, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εμπορίου της Σερβίας, Ρασίμ Λάζιτς, να δηλώνει ότι η αύξηση των φόρων κατά 100% έχει προκαλέσει ζημίες άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στις 21 Φεβρουαρίου θα έχουμε ακριβή εικόνα της αξίας των εισαγωγών. Τις τελευταίες 80 ημέρες, το Κόσοβο εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι», σημείωσε ο Λάζιτς.

Παράλληλα, οι αρχές της Σερβίας δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν το διάλογο με το Κόσοβο σε περίπτωση που ο φόρος για τις εισαγωγές της Σερβίας δεν ανακλυθεί από την κυβέρνηση της Πρίστινας, ενώ οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επίσης ζητήσει από τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου να αναστείλουν την απόφαση αυτή.