Την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ταχύτερη πτωχευτική διαδικασία στην Ελλάδα, επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ μιλώντας στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ» στο Μόναχο. Η Κρ. Λαγκάρντ πρόσθεσε μάλιστα ότι στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, ειδικά για τους νέους.

«Στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, αλλά για τους νέους ξεπερνά το 30%. Συγκρίνετέ το με τις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου η συνολική ανεργία είναι χαμηλότερη από 4% και η ανεργία των νέων λιγότερο από 7%», σχολίασε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ενώ η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση δεξιοτήτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, υπάρχει και το θέμα της ευελιξίας στην απασχόληση. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των προοπτικών απασχόλησης για όλους τους πολίτες - ιδιαίτερα τους νέους που προσπαθούν να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό ή να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους.

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες είναι πλέον πιο πρόθυμες να δώσουν μια ευκαιρία για νέες προσλήψεις και να προσφέρουν μόνιμες συμβάσεις αντί προσωρινών. Οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν. Το μεγαλύτερο μέρος της ισχυρής αύξησης της απασχόλησης στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε θέσεις απασχόλησης με μόνιμες συμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Όσον αφορά την πτωχευτική διαδικασία η Κρ. Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά την Ελλάδα τονίζοντας ότι στη χώρα μας διαρκεί περίπου εννέα φορές περισσότερο από ό, τι στην Ιρλανδία.