Ομάδα βουλευτών από το Εργατικό κόμμα θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι αποχωρεί, λόγω της στάσης του Τζέρεμι Κόρμπιν στο θέμα του Brexit, σύμφωνα με πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις.

Η μικρή ομάδα, πιθανόν πέντε βουλευτών, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή αργότερα σήμερα, ύστερα από εβδομάδες εντεινόμενων αιτημάτων προς τον Κόρμπιν να αλλάξει στρατηγική και να ξεκινήσει την εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πηγή από το κόμμα των Εργατικών, που βρίσκεται κοντά σε αυτή την ομάδα, δήλωσε ότι οι σημερινές αποχωρήσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση αναφορικά με την προσέγγιση που έχε υιοθετήσει ο Κόρμπιν.

O Κόρμπιν δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των βουλευτών του και εξασφάλισε την επανεκλογή του στην ηγεσία χάρη στα οργανωμένα στελέχη του κόμματος. Η στάση του στην υπόθεση του Brexit έχει προκαλέσει οργή σε μερίδα των βουλευτών, αλλά και των ψηφοφόρων. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να στηρίζει πιο δυναμικά την προοπτική ενός νέου δημοψηφίσματος με τελικό αντικείμενο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Κόρμπιν, ωστόσο, διστάζει σε αυτό, δεδομένου ότι σε πολλές εργατικές περιοχές-προπύργια του κόμματος οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Η μέχρι στιγμής τακτική του σε μια υπόθεση που έχει εξελιχθεί σε τεράστιο φιάσκο για τη χώρα δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Από τη μία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της Τερέζα Μέι, από την άλλη ακόμα και οι κινήσεις του, όπως η πρόταση μομφής, απέτυχαν παταγωδώς.

Πρόσφατα ο ίδιος παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις προς την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει το σχέδιο της Μέι, ωστόσο, οι προτάσεις απορρίφηθηκαν. Μεταξύ άλλων, ο Κόρμπιν πρότεινε ένα είδος μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας), όπως η πρόταση αυτή έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα του Brexit.