Μετά τα χαμόγελα και τις αβρότητες, Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν διέκοψαν απότομα -ή ολοκλήρωσαν πρόωρα- τη συνάντηση κορυφής, τη δεύτερη μεταξύ τους σε διάστημα οκτώ μηνών. Το πρώτο νέο που προέκυψε είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία, αφού ευχαρίστησε τις Αρχές του Βιετνάμ για τη φιλοξενία (η Σύνοδος έγινε στο Ανόι), είπε ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μπουν υπογραφές σε οτιδήποτε».

Όπως εξήγησε, το θέμα για το οποίο έληξε απότομα η συνάντηση ήταν οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Ηθελαν άμεση άρση του συνόλου των κυρώσεων και εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο Κιμ ήταν έτοιμος να βάλει «λουκέτο» στην πυρηνική εγκατάσταση της Γιονμπιόν, εφόσον η διεθνής κοινότητα προχωρούσε σε πλήρη άρση των κυρώσεων. 

Ο Τραμπ χαρακτήρισε πάντως ειλικρινή τη σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρον τύπος».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν ήταν δική του απόφαση ή του Κιμ να τελειώσει η συνάντηση. «Δεν θέλω να πω ότι ήταν δική μου, γιατί τι νόημα θα είχε αυτό. Αλλά θα συνεχίσουμε τη σχέση μας» απάντησε.

Υπενθύμισε βέβαια ότι η Βόρειος Κορέα επέστρεψε Αμερικανούς ομήρους και δεσμεύθηκε να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές βαλιστικών πυραύλων. «Τον εμπιστεύομαι τον Κιμ και τον λόγο του» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ενώ εξήρε το ρόλο της Κίνας. 

Πάντως, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει επόμενο ραντεβού με τον Κιμ, ο Τραμπ είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, είπε ότι «υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες 24-36 ώρες», αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε, πάντως, ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.