Το έγκλημα της νύχτας της 26ης Φεβρουαρίου 1992 στην πόλη του Χοτζαλί του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διέπραξαν οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας μαζί με το 366ο μηχανοκίνητο τάγμα του πρώην σοβιετικού στρατού, πρέπει σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Τα πολυάριθμα βαριά μηχανήματα του τάγματος ξαφνικά εισέβαλαν στο Χοτζαλί, σκοτώνοντας άγρια τον άμαχο πληθυσμό, κατάστρεψαν ολοσχερώς και έκαψαν σπίτια και υποδομές. Σκοτώθηκαν 613 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 106 γυναικών, 63 παιδιών, 70 ηλικιωμένων, εκατοντάδες πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά, άλλοι συνελήφθησαν ως όμηροι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σφαγής, 8 οικογένειες καταστράφηκαν ολοσχερώς, 25 παιδιά έχασαν και τους δύο γονείς τους και 130 παιδιά έναν από τους γονείς, ενώ πολλοί όμηροι υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια. Την ίδια στιγμή παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως το δικαίωμα στη ζωή. Λόγω της κλίμακας και της φύσης του, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Χοτζαλί εμπίπτουν στον ορισμό των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Τα κοινοβούλια αρκετών χωρών του κόσμου έχουν καταδικάσει αυτά τα γεγονότα ως πράξη γενοκτονίας. 18 πολιτείες των ΗΠΑ τα αναγνώρισαν ως μαζική σφαγή. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η PACE ενέκρινε μια δήλωση που καταδικάζει τη γενοκτονία Khojaly και κάλεσε άλλους διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε νομική αξιολόγηση αυτών των γεγονότων. Το Αζερμπαϊτζάν καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να μην μείνει στην άκρη από αυτή τη διεθνή εκστρατεία και να δώσει την πολιτική και νομική εκτίμησή του για τα εγκλήματα στο Khojaly.

«Σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου επιμένω ότι αυτό το γεγονός απαιτεί δίκη εκ μέρους μιας ειδικής διεθνούς επιτροπής. Κάθε  κράτος ή αρμόδιες διεθνείς δομές πρέπει να το αναγνωρίσουν ως πράξη γενοκτονίας, οι δράστες αυτού του εγκλήματος πρέπει να υποστούν  τις απαραίτητες κυρώσεις» υποστηρίζει το Μπακού και προσθέτει: «Τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας που έχουν κάνει πρόσφυγες πρέπει να αποκατασταθούν, οι κρατούμενοι και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς και οι εγκληματίες που στέρησαν τη ζωή αθώων πολιτών πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν. Η νομική εκτίμηση της τραγωδίας του Khojaly, η εξάλειψη της ιδεολογίας του εθνικού σοβινισμού και η ταχύτερη επίλυση της Αζερο - Αρμενικής σύγκρουσης είναι ένα ηθικό καθήκον μπροστά στα θύματα αυτής της τραγωδίας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία τους. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατη η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου».