Ο εθνικός συντονιστής των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροσκι, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α' γύρος) και 5 Μαΐου (β' γύρος).

Στην υποψηφιότητα του Στέβο Πεβντάροσκι κατέληξαν οι αρχηγοί της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι. Την υποψηφιότητα του Στέβο Πεντάροσκι αναμένεται να στηρίξουν και δύο μικρότερα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροσκι ήταν ο υποψήφιος του κόμματος του Ζάεφ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014, στις οποίες είχε ηττηθεί από τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE και νυν πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE έχει επιλέξει την καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης -το κίνημα BESA και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς»- θα στηρίξουν τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Μπλέριμ Ρέκα.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Οι εξουσίες του πρόεδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ