Συνολικά 183 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στην Αλγερία, χθες Παρασκευή, κατά της υποψηφιότητας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για μια νέα προεδρική θητεία, την 5η κατά σειρά, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ανέφεραν νωρίτερα αξιωματούχοι.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν από τον 82χρονο Μπουτεφλίκα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Πρόκειται για τις μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλγερία μετά την Αραβική Άνοιξη, πριν από οκτώ χρόνια. 

Ο ίδιος δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει τις προθέσεις του, αν και εκπρόσωποί του διαβεβαιώνουν ότι θα είναι υποψήφιος. Το APS μετέδωσε σήμερα ότι ο Μπουτεφλίκα έχει ήδη ορίσει ως διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του τον Αμπντελγκανί Ζααλάνε.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές, όμως συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν το βράδυ κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Αλγέρι.

Σήμερα η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας είναι ήρεμη.

Ο Μπουτεφλίκα υπέστη εγκεφαλικό το 2013 και έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι πολύ λίγες.

Οι αρχές γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας θα ταξίδευε στη Γενεύη για να υποβληθεί σε εξετάσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Η ελβετική τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι ο Μπουτεφλίκα βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ