Στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την εξεύρεση νέων πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναφέρεται σε ανταπόκρισή της η αυστριακή Wiener Ζeitung κάνοντας λόγο για «ευλογία» των κυπριακών φυσικών πόρων από την μια –έτσι είναι και ο τίτλος του άρθρου- αλλά και στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος από την Άγκυρα από την άλλη πλευρά.

Η εφημερίδα αναφέρει: «Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στην οικονομία της Κύπρου, ενός μέλου της ΕΕ με μια οικονομία που στηριζόταν μέχρι τώρα κυρίως στον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την γεωργία. Αντ´ αυτού προκαλεί πολιτικό πονοκέφαλο γιατί αναζωπυρώνει τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη του βόρειου τμήματος της Κύπρου, «που μόνο από αυτήν και καμία άλλη χώρα έχει αναγνωρισθεί ως ‚Toυρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου‘», ασκεί σκληρή κριτική στις έρευνες για το φυσικό αέριο που έχουν ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια, δυσχεραίνοντας την επίλυση του Κυπριακού και απαιτώντας τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως παρατηρεί η Wiener Zeitung, παρά τις έντονες επίσημες δηλώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις, «τα ευρήματα φυσικού αερίου προσδίδουν μια νέα δυναμική στο Κυπριακό που παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Σύμφωνα με τον Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία «τα ευρήματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι ευλογία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία να έρθει σε συμφωνία με το βόρειο τμήμα του νησιού, κάτι που μέχρι τώρα καθυστερούσε. Μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται τώρα επειγόντως, τουλάχιστον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων».

Σε αντίθετη περίπτωση το χειρότερο σενάριο θα ήταν ακόμη και μια στρατιωτική διένεξη με την Τουρκία, παρατηρεί η εφημερίδα ενώ ο Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει ότι έντονη είναι πλέον και η πίεση που ασκεί στη Λευκωσία η Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλουν να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την Κύπρο στα μέσα του επόμενου έτους.

Πηγή: DW