Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και επισήμως την συμμετοχή του Μάικλ Πομπέο στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στις 20 Μαρτιόυ, με επίκεντρο τον αγωγό Eastmed.

Οι ηγέτες των τριών χωρών είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον αγωγό κατά την τριμερή συνάντηση στο Μπερ Σέβα, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες και πλέον απομένουν οι τελικές υπογραφές.

Η αναμενόμενη παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τριμερή , έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της ExxonMobil για τον εντοπισμό του κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση Τραμπ στέλνει ισχυρό μήνυμα για την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα δίνει και έμμεση απάντηση στον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να πάρει ένα κομμάτι της ενεργειακής "πίτας" στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Για τον Νετανιάχου, η παρουσία Πομπέο έχει ιδιαίτερη σημασία και λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές. Επισήμως η Ουάσιγκτον αρνείται ότι στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα μιας άλλης χώρας.