Η Γερμανία κλήθηκε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών που παρέμειναν αμετάβλητες το 2018.

"Περιμένω από όλους του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους", προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις αμυντικές δαπάνες των μελών της Συμμαχίας.

Όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, αλλά η Γερμανία χρονοτριβεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει αυτό που θεωρεί κακή πρόθεση και, στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο του 2018 κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πληρώνει δισεκατομμύρια για την αγορά αερίου και πετρελαίου στη Ρωσία αντί να συνεισφέρει στις αμυντικές δαπάνες.

Η Γερμανία προέβλεψε να αφιερώσει το 1,5% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες το 2025, οι οποίες όμως έμειναν αμετάβλητες στο 1,23% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου στην Ουάσινγκτον για την 70η επέτειο της Συμμαχίας.

"Περιμένω περισσότερα. Περιμένω και άλλες αυξήσεις", είπε ο Στόλτενμπεργκ εμμένοντας στη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα κατά 80% μεταξύ 2014 και 2024.

Ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών 'Ολαφ Σλοτς θέλει να αποδεσμεύσει 44,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα για το 2020, δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα.

"Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν η Γερμανία να μην επιτύχει τον στόχο για το 2024", εκτιμά ο Ουλρίκε Φράνκε, αναλυτής του European Council on Foreign Relations.

Οι περιορισμοί για τις στρατιωτικές δαπάνες διχάζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. "Οι οικονομίες στον προϋπολογισμό για την άμυνα είναι απαράδεκτες", είπε ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος CDU για την άμυνα, Χένινγκ 'Οτε, τον οποίο επικαλείται το Focus Online.

Αλλά η πίεση που ασκείται από τον αμερικανό πρόεδρο επικρίνεται στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ενώπιον των φορολογουμένων. Δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόι (Die Linke, ριζοσπαστική αριστερά).

Επτά από τις 29 χώρες του ΝΑΤΟ έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% το 2018: Οι ΗΠΑ (3,39%), η Ελλάδα (2,22%), η Βρετανία (2,15%), η Εσθονία (2,07%), η Πολωνία (2,05%), η Λετονία 2,03% και η Λιθουανία 2%.