Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία κάνει και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο καταστρώνει σχέδια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μια «άτακτης» αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχέδια αυτά βρίσκονται υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Redfold» του υπ. Άμυνας με κυβερνητικούς αξιωματούχους ωστόσο να κάνουν λόγο για μια ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Επί ποδός βρίσκεται η ειδική ομάδα «Cobra» ο αρμόδιος φορέας στη Βρετανία που αναλαμβάνει να διαχειριστεί έκτακτες περιπτώσεις πολιτικής προστασίας. Οι δομές της επιχείρησης με τη κωδική ονομασία «Κίτρινο Σφυρί» την επίβλεψη της οποία θα έχει η Cobra αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Brexit, Στίβεν Μπάρκλει.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Υπουργός Αμύνης Γκάβιν Ουιλιαμσον μετά από ερώτηση βουλευτή ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και 3,500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο ενδεχόμενο no-deal.

Για τα παραπάνω σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει ακόμα δυο δισ. λίρες για τον έκτακτο σχεδιασμό μετά τα 4,2 δισ. που είχε ανακοινώσει για τον ίδιο σκοπό προ μηνός ο αρμόδιος Υπουργός Φιλιπ Χάμοντ. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Επιπλέον προσωπικό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τα βρετανικά λιμάνια και οι συνοριακοί σταθμοί, ενώ έχει προβλεφθεί και ενίσχυση της αστυνομίας στην περίπτωση που υπάρξουν κοινωνικές ταραχές από έλλειψη φαγητού ή άλλα προβλήματα των πολιτών. Επίσης προγραμματίζονται δρομολόγια πλοίων για την μεταφορά φαρμάκων για τα νοσοκομεία της Βρετανίας

Η κυβέρνηση πέραν αυτών έχει αποστείλει ήδη «πακέτο με τεχνικές λεπτομέρειες προς 80,000 επιχειρήσεις» σχετικά με τον σχεδιασμό του no-deal.

Mε φόντο τα παραπάνω, η Mail σε κυριακάτικη της έκδοση πριν λίγο καιρό, τόνισε ότι έχει λάβει γνώση σχεδίων μετεγκατάστασης της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο.