Νέα προκλητική δηλώση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την «τύχη» του ιστορικού μνημείου με την αντιμετώπιση που θα έχει το τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «αυτοί που σιωπούν όταν το τέμενος Αλ-Άκσα δέχεται επίθεση δεν μπορούν να μας πουν τι να κάνουμε για την Αγία Σοφίας», επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μετατρέψει πάλι το ιστορικό μνημείο στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Σημειώνεται πως το τέμενος Αλ-Άκσα είναι ιερός τόπος για το Ισλάμ.

Χθες σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει για την Αγία Σοφία: «Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος».

Είχε προηγηθεί δήλωση στις 24 Μαρτίου από τον Τούρκο πρόεδρο ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία, ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. Όπως ανέφερε «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι' αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».