Βυθισμένη για τρίτη ημέρα στο σκοτάδι παραμένει η Βενεζουέλα, με το μπλακάουτ να έχει αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια κατοίκους και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να καλεί τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας καταβάλλουν προσπάθειες να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής και νερό, καθώς επιχειρήσεις, οργανισμοί και σχολεία παραμένουν κλειστά. Πρόκειται για το δεύτερο μαζικό μπλακάουτ αυτό το μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βυθισμένο στο σκοτάδι από τη Δευτέρα, περίπου δύο εβδομάδες μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Στην πολιτεία Τατσίρα, περισσότερα από 100.000 λίτρα γάλακτος καταστράφηκαν εξαιτίας της πολύωρης διακοπής ρεύματος, όπως δήλωσε ο Λεονάρντο Φιγερόα, επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων. Στη Βαλέντσια, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας, οι κάτοικοι χωρίς ρεύμα ή φυσικό αέριο αναγκάζονται να κόψουν ξύλα για το μαγείρεμα.

«Έχει έλθει η ώρα να ξεσηκωθούμε σε κάθε κοινότητα, να αποκτήσουμε και πάλι νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γκουαϊδό, που ασκεί την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης. Ο Γκουαϊδό επικαλούμενος το σύνταγμα, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός προέδρος τον Ιανουάριο, με το επιχείρημα ότι η επανεκλογή Μαδούρο τον Μάιο του 2018 ήταν παράνομη.