Την πόλωση και την αστάθεια σε Ελλάδα και Ισπανία εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων συγκρίνει η La Repubblica, σημειώνοντας ότι το «Mακεδονικό» ενδέχεται να επηρεάσει την ψήφο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ίσως το Kαταλανικό στη χώρα της Ιβηρικής.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία οι πολίτες θα προσέλθουν κατ' αρχάς στις κάλπες στο πλαίσιο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις 28 Απριλίου. Οι κάλπες ήταν αναπόφευκτές καθότι τα καταλανικά κόμματα δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Θα ακολουθήσουν περιφερειακές εκλογές και οι Ευρωεκλογές.

Για την Ελλάδα η ιταλική εφημερίδα αναφέρει: «Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα και τη χρησιμοποίησαν για να αντλήσουν υποστήριξη και να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα επηρεάσει αυτή η εθνικιστική φλόγα το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά είναι πιθανόν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να στρέψει το επίκεντρο της συζήτησης επικρίνοντας τις ικανότητες του Τσίπρα στην οικονομία και στη διαχείριση του κράτους. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων που θα αντιμετωπίσει τον νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό και την άκρα δεξιά» σημειώνει επίσης η εφημερίδα.

Υπογραμμίζει δε -όπως έκανε πρόσφατα και η Wall Street Journal σε αντίστοιχη ανάλυση, ότι Τσίπρας και Σάντσεθ επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα με σειρά κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.