Τη σύλληψη του Ασάνζ στο Λονδίνο σχολίασε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα. Ο ίδιος υπενθυμίζει τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν.

Μάλιστα, ο Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.