Tα ξημερώματα της Τρίτης τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 19:50 της Δευτέρας και στη μάχη για την κατάσβεσή της έπεσαν 400 πυροσβέστες. 

Αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος τονίζει ότι η κτιριακή δομή σώθηκε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το χειρότερο» και κήρυξε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού.

Οι εικόνες από την καταστροφή στο εσωτερικό είναι συγκλονιστικές:

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ και πλέον αιώνες, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως» είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα] σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Σοκαρισμένοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς.