Η ώρα του απολογισμού για την Παναγία των Παρισίων μετά την πρωτοφανή καταστροφή της Μεγάλης Δευτέρας (για τους Ρωμαιοκαθολικούς) έφτασε, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Πάνω από 400 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες μέχρι τελικά να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς στον μεγαλοπρεπή Ναό με τα σχεδόν 900 χρόνια ιστορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική ανακοίνωσε μόλις σήμερα το πρωί ότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αντίκρυσαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, τις εικόνες της καταστροφής, αλλά και εκτενείς αναφορές στα όσα συνέβησαν.

Ιδιαίτερα εκτενείς αναφορές και στον παγκόσμιο Τύπο, ενώ ηγέτες από όλο τον πλανήτη έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην πολιτική ηγεσία της Γαλλίας. 

Oι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του Ναού ήταν σοκαριστικές:

Ο λογαριασμός του Πυροσβεστικού Σώματος του Παρισιού στο Τwitter με φωτογραφίες από την επιχείρηση κατάσβεσης:

Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ και πλέον αιώνες, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Το βίντεο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου και δύσκολα να φύγει από τη μνήμη όλων:

Σοκαρισμένοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης:

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο Λούβρο, ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά. Η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.

Eντυπωσιακή αναπαράταση του πριν/μετά την τραγωδία:

Στα ευχάριστα της επόμενης μέρας: επιφανεις Γάλλοι δήλωσαν έτοιμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου. Από τους πρώτους που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ήταν ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, στην ιδιοκτησία του οποίου συγκαταλέγονται διάφοροι οίκοι ενδυμάτων και αξεσουάρ πολυτελείας, όπως η Gucci και ο Yves Saint Laurent.

Ο Πινό δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Louis Vuitton Moët Hennessy και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ.