Μέσα στα αποκαΐδια της Παναγίας των Παρισίων ομάδα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων της Γαλλίας βρήκε τον κόκορα που βρισκόταν στην κορυφή του εμβληματικού κωδωνοστασίου που κατέρρευσε.

Το χάλκινο γλυπτό, που περιείχε τα λείψανα των αγίων Γενεβιέβης, Διονυσίου και τμήμα από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, χάθηκε κατά την κατάρρευση του κωδωνοστασίου του καθεδρικού ναού.

Όμως, το γλυπτό, που επόπτευε την πρωτεύουσα από ύψος άνω των 90 μέτρων βρέθηκε χθες έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά επισκευάσιμο.

Η πληροφορία αναρτήθηκε στο Twitter από τον επικεφαλής της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH) Jacques Chanut, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Απίστευτο! Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε στα ερείπια τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου της Nοτρ Νταμ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Jacques Chanut. Η ζωή συνεχίζεται, η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διαβεβαίωσε ότι ο Καθεδρικός θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε. Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου» εξήγησε.

Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα πέντε ετών που δίνει ο Μακρόν για την αποκατάστασή του καθεδρικού ναού συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.