Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε την τέταρτη και τελευταία συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής, με δεδομένα δημοσκοπήσεων που συλλέχθηκαν μέχρι τις 15 Απριλίου.

Ουσιαστικά έχει παγιωθεί η εικόνα που θέλει το ΕΛΚ να είναι στην πρώτη θέση με 180 έδρες, ακολουθούμενο από την ομάδα των Σοσιαλιστών με 149 έδρες. Παγιώνεται όμως και η εικόνα δεξιότερα του ΕΛΚ (εθνικιστές, ευρωσκεπτικιστές κλπ), αφού τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν πάνω από 150 έδρες.

Αυτή τη φορά στην προβολή υπάρχουν και πάλι οι 751 έδρες με τη συμμετοχή και της Βρετανίας στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβολές, στην επόμενη Ευρωβουλή οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές) δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Ρόλο-«κλειδί» αναμένεται να παίξουν οι Φιλελεύθεροι (ALDE) που φαίνεται να συγκεντρώνουν 76 έδρες. Σημαντικά ενισχυμένοι και οι Πράσινοι με 57 έδρες, ενώ η ομάδα της Αριστεράς πέφτει στις 46 έδρες.