Για αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο με την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Με φόντο, ασφαλώς, την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400. Oι αναλυτές της εφημερίδας, πάντως, βλέπουν και κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο, κυρίως λόγω των απρόβλεπτων αντιδράσεων της Άγκυρας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι επισκέψεις του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Λευκωσία και Αθήνα, όπως και η παρουσία του αντιτορπιλικού USS Mitscher στον Πειραιά, «σηματοδοτούν μια μεγάλη μεταβολή στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Handelsblatt θυμίζει την κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο.

«Στην Ουάσιγκτον αυξάνουν οι αμφιβολίες για την αφοσίωση του ΝΑΤΟϊκού εταίρου στη Συμμαχία κι έτσι μπαίνουν στο κάδρο η Ελλάδα και η Κύπρος» γράφει, θυμίζοντας ότι πριν την αναχώρησή του για τη Λευκωσία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν διακομματικό σχέδιο νόμου, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την υποστήριξη της τριμερούς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, την παροχή μίας μικρής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στην Άγκυρα καθώς προβλέπει την μη παράδοση των F-35 όσο η τελευταία εμμένει στην απόκτηση των S-400, ενώ ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γερμανική εφημερίδα σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν είναι μόνο η στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400 που εξαντλεί την υπομονή της Ουάσιγκτον, αλλά και επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνον τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα. «Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις η Exxon Mobil.

Ιδιαίτερη αναφορά, και με αρκετή δόση ειρωνείας, κάνει η εφημερίδα και στην αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον. «Οι σχέσεις είναι τόσο στενές όσο τη δεκαετία του 1960, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξαπέλυε μύδρους ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του 'αμερικανικού ιμπεριαλισμού' -άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό.»