Την αποκάλυψη εκ μέρους της Ρωσίας ενός νέου πυρηνικού υποβρυχίου, του τέταρτου μεγαλύτερου στον κόσμο, προαναγγέλλουν με δημοσίευμά τους οι Τimes του Λονδίνου, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή ίσως σηματοδοτεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών στον υποβρύχιο αγώνα.

Σύμφωνα με τους Times, το νέο υποβρύχιο της Ρωσίας θα αποκαλύψει αύριο Τρίτη, 23 Απριλίου, ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το πλοίο θα φέρει το όνομα Belgorod, μιας ρωσικής πόλης 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, και θα έχει εκτόπισμα 14.700, γεγονός που το καθιστά το τέταρτο μεγαλύτερο υποβρύχιο παγκοσμίως με μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από αντίστοιχα υποβρύχια της Μεγάλης Βρετανίας κλάσης Astute.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα το Belgorod είναι ένα υποβρύχιο της κλάσης Oscar στο οποίο έχουν ενσωματωθεί νέα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Η κλάση Oscar έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο το 2000 όταν το Kursk βυθίστηκε αύτανδρο στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Belgorod θα φέρει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έξι τορπίλες με πυρηνικές κεφαλές ισχύος 2 Μεγατόνων, οι οποίες θεωρητικά μπορούν να διαπεράσουν τις υφιστάμενες ανθυποβρυχιακές άμυνες τυου ΝΑΤΟ, διαθέτοντας εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων. Επίσης θα μπορεί να λειτουργεί ως μητρικό σκάφος για υποβρύχια drones τα οποία θα περιπολούνς στους ωκεανούς συλλέγοντας στοιχεία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το πλήρωμα του Belgorod θα αναφέρεται απευθείας και μόνο στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αντί στο αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων όπως τα άλλα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας.