Τα παράδοξα στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν τέλος όσον αφορά στην υπόθεση Brexit. Μπορεί οι Βρετανοί να ψήφισαν το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ωστόσο, έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια και ακόμα βρίσκονται στην Ένωση.

Δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται στην ΕΕ, αλλά θα προσέλθουν και στις κάλπες του Μαΐου για να αναδείξουν τους ευρωβουλευτές που θα στείλουν στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο εξασφάλισε αναβολή του «διαζυγίου» με την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, αφού η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες δεν λέει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην έδρα της Ευρώπης αποφάσισαν να δώσουν παράταση στην πρωθυπουργό μήπως και βρει έναν τρόπο να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, αν και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρει. Η ίδια βέβαια εξακολουθεί να δηλώνει πεισματικά ότι θα τα καταφέρει. Είναι δε τόσο σίγουρη, που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην χρειαστεί καν να ψηφίσουν οι συμπολίτες της για την Ευρωβουλή...

Υπάρχει η πιθανότητα, ισχυρίζεται, να ψηφιστεί το «διαζύγιο» μέχρι τις 22 Μαΐου, οπότε τα εκλογικά κέντρα δεν θα ανοίξουν. Τέτοια αισιοδοξία.

Επειδή όμως κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, τα πολιτικά κόμματα της χώρας κινητοποιήθηκαν για τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες αυτές θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Τερέζα Μέι να διαπιστώσει τι πιστεύουν οι συμπολίτες της για τους χειρισμούς της στο σίριαλ του Brexit. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων της Κομισιόν για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βρετανία οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι στην πρώτη θέση με 19 έδρες με τους Συντηρητικούς της Μέι στη δεύτερη θέση με 12 έδρες.

Ακολουθούν τα δύο βασικότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της χώρας: Το Brexit Party του νυν ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ με 10 έδρες και το UKIP με 9 έδρες. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο: Ο Φάρατζ ήταν επικεφαλής του UKIP για πολλά χρόνια και με αυτό «όργωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 για να πείσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν το «διαζύγιο» με την ΕΕ. Ανέμιζε μάλιστα και το βρετανικό διαβατήριο σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι πρέπει να πάρουν τη χώρα τους πίσω. 

Και αφού τα κατάφερε, αποχώρησε από το κόμμα. Τώρα επανέρχεται με νέο πολιτικό σχηματισμό, που μάλιστα έχει καταφέρει να εντάξει στις γραμμές του ακόμα και στελέχη των Συντηρητικών. Ο Φάρατζ επιζητά υψηλό ποσοστό ως ανάχωμα, όπως λέει, στα σχέδια για νέο δημοψήφισμα. 

Όσο για το παλιό του κόμμα (UKIP), έχει νέα ηγεσία και μοιάζει να τα πηγαίνει εξίσου καλά.  

Σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, έπονται με λιγότερες έδρες κόμματα που τάσσονται κατά του Brexit. Οι Φιλελεύθεροι (που κάποτε κυβερνούσαν μαζί με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον) με 6 έδρες, οι Πράσινοι με 5, το Σκωτικό Εθνικιστικό Κόμμα (SNP) με 4 έδρες, το Change UK (ένα νέο κόμμα) φαίνεται να αποσπά 4 έδρες και το Plaid Cymru των Ουαλών με 1 έδρα. Τέλος, 3 έδρες κατανέμονται σε άλλα κόμματα.

Διαφορετική, πάντως, είναι η εικόνα στην τελευταία δημοσκόπηση της βρετανικής Yougov. Βάσει αυτής, το νέο κόμμα του Φάρατζ εκτινάχθηκε μέσα σε μία εβδομάδα στην πρώτη θέση. Ακολουθούν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, ενώ στην τέταρτη θέση είναι οι Πράσινοι.

Ακολουθούν το Φιλελεύθερο Κόμμα, το UKIP, το Change UK, το ουαλικό Plaid Cymru και οι Σκωτσέζοι του SNP.

Ιδού τα ποσοστά:

Στις Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία. Αλλά και στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (την βρετανική πρωθυπουργική κατοικία) αγωνιούν για την κάλπη, αφού θα βγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια το σίριαλ με το Brexit. Ίσως και το μέλλον της ίδιας της Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός έχει πολλές δεσμευθεί να αποχωρήσει, εφόσον ψηφιστεί η συμφωνία του «διαζυγίου», χωρίς βέβαια συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κάλπη του Μαΐου ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί...

Σε περίπτωση βέβαια που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, οι ευρωβουλευτές της θα φύγουν από το Στρασβούργο. Άλλη μία πρωτοτυπία.