Μια ιστορική μέρα ζει η Ιαπωνία, καθώς για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες, ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε υπέρ του υιού-διαδόχου του. Ο 85χρονος Ακιχίτο είχε από το 2016 εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, φοβούμενος ότι η υγεία του δεν θα του επέτρεπε να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του. 

Τη βούλησή του «άκουσε» το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο ψήφισε νόμο που θα του έδινε αυτό το δικαίωμα. Έτσι, ο αυτοκράτορας ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει υπέρ του 59χρονου υιού του Ναρουχίτο, στις 30 Απριλίου 2019.

Ο Ακιχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χιροχίτο, τον αυτόκρατορα που υπέγραψε την παράδοση της Ιαπωνίας μετά το πέρας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Μάλιστα, την υπογραφή της παραδόσης ακολούθησε και ραδιοφωνικό μήνυμα του αυτοκράτορα. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ο λαός της Ιαπωνίας άκουγε τη φωνή του αυτοκράτορά του.

Ο Ακιχίτο διαδέχθηκε τον Χιροχίτο το 1989 και πέρασε 30 έτη στο Θρόνο των Χρυσανθέμων χωρίς δικαίωμα ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα. Αυτό άλλωστε απαιτούσε το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπητός στη χώρα, βρέθηκε κοντά στους συμπολίτες του σε δύσκολες στιγμές -όλοι θυμούνται τις ώρες που πέρασε ο ίδιος και η σύζυγός του με τις οικογένειες των θυμάτων της Φουκουσίμα, το 2011, ενώ εργάστηκε προσωπικά για την βελτίωση των σχέσεων της Ιαπωνίας με γειτονικές χώρες.

Ιστορική έχει μείνει η επίσκεψή του στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το 1992.

«Από τότε που ανήλθα στον θρόνο, πριν από 30 χρόνια, εκτέλεσα τα καθήκοντά μου με απόλυτη πίστη και σεβασμό στο λαό. Θεωρώ εαυτόν ευτυχή που μπόρεσα. Εγώ και η αυτοκράτειρα ευχόμαστε η νέα εποχή, Reiwa, που αρχίζει αύριο θα είναι γεμάτη σταθερότητα και ευημερία» ανέφερε στο μήνυμά του. 

Ο νέος αυτοκράτορος Ναρουχίτο (o 126oς) πέρασε δύο χρόνια στην Οξφόρδη, ενώ η σύζυγός του Μασάκο, υπήρξε διπλωμάτης και απόφοιτος του Χάρβαρντ. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μόνο μία κόρη. Ο Ναρουχίτο θα αναλάβει καθήκοντά την 1η Μαΐου σε μια τελετή από την οποία θα απουσιάζουν οι γυναίκες, μια παράδοση που τελικά η κυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να πειράξει.

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Μαΐου, το νέο αυτοκρατικό ζεύγος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιον των Ιαπώνων. Με την άνοδό του στον Θρόνο ξεκινά η εποχή Reiwa («ευτυχής αρμονία»).