Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό για να δοθεί τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο. Λαός και στρατός είναι στους δρόμους, ενώ δακρυγόνα και συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην αεροπορική βάση όπου ο Γκουαϊδό βιντεοσκόπησε το μήνυμα του. Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο, ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών έκανε λόγο για «μικρή ομάδα στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Πενήντα χώρες – μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ – έχουν αποδεχτεί τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Κρίσιμος για τις εξελίξεις στη χώρα είναι ο στρατός, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό εκφώνησε μήνυμα από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα του Καράκας και στη συνέχεια το ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τρίλεπτο βίντεο, ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η στιγμή είναι τώρα» λέει ο Γκουαϊδό. «Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα».

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την ελευθερία μας. Οργανωμένοι και ενωμένοι, ο στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καράκας για να προστατευτεί το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας. Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία». Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

«Oι ένοπλες δυνάμεις δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο», υποστηρίζει ο Χουάν Γκουαιδό σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο CNN.

«Προφανώς, δεν υπάρχει στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο με το οποίο καλεί σε εξέγερση το λαό της Βενεζουέλας.

«Είναι μεγάλη είδηση για ολόκληρη τη χώρα ότι ο στρατός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έκανε αυτό το βήμα. Αυτό ήταν θεμελιώδες όχι μόνο για τη μετάβαση, αλλά για την ανάκτηση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Είμαστε δίπλα στους νομοθέτες μας, τον στρατό και σύντομα στον λαό της Βενεζουέλας. Είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε την ελευθερία για τη χώρα μας», υποστήριξε.

Ήδη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα.

 Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota. Έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Η πλευρά του πρόεδρου της χώρας κάνει λόγο για πραξικόπημα τον Μαδούρο.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.