Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα έχει μπει σε μια νέα, βίαιη, φάση, μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό για εξέγερση.

Ο υπουργός Αμυνας απειλεί ανοιχτά ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου πλησιάσει το προεδρικό παλάτι, ο Γκουαϊδό καλεί τον στρατό να τον ακολουθήσει, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Νικολάς Μαδούρο και τους υποστηρικτές του ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό- που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και τον έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες- ξέσπασαν αναταραχές. Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους και κάποια στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, συγκεντρώθηκαν έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα. Οι διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ υπήρξαν αναφορές και για πυροβολισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα.

Η εθνοφρουρά απάντησε με χρήση χημικών και πλαστικές σφαίρες. Σοκαριστική ήταν όμως η στιγμή που ένα τεθωρακισμένο όχημα της εθνοφρουράς έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, με ταχύτητα. Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε 22 από τις 24 πολιτείες της Βενεζουέλας.

Στις βίαιες αναταραχές στο Καράκας ήδη έχουν τραυματιστεί 52 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Από αυτούς, οι 32 έχουν τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, ένα από πυροβολισμό, ενώ αρκετοί αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες που ζουν στο Καράκας, πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, ενώ υπάρχει διαρκής συνεννόηση με την πρεσβεία.

«Θα ανοίξουμε πυρ»

Ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας προειδοποίησε ότι ο στρατός θα χρησιμοποιήσει τα όπλα αν χρειαστεί, καθώς σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να κινούνται προς το προεδρικό παλάτι στο Καράκας. Νωρίτερα, το καθεστώς Μαδούρο είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στους δρόμους γύρω από το Μιραφλόρες.

«Οποιος πλησιάσει το Μιραφλόρες με βία, θα αντιμετωπιστεί με βία. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όπλα, θα το κάνουμε», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Παντρίνο. Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι ο Χουάν Γκουαϊδό θα έχει την ευθύνη για τυχόν θανάτους στους δρόμους, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει αιματοχυσία.

Νωρίτερα, η αστυνομία μπλόκαρε πορεία στο Καράκας, στην οποία μετείχε και ο Γκουαϊδό και πιθανώς κινούνταν προς το προεδρικό παλάτι. Ανάμεσά τους και στρατιώτες με όπλα