To συγκρότημα Hatari που εκπροσώπησε την Ισλανδία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ήταν σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο θέμα θα δημιουργούσε. Και αν όλα είχαν κυλήσει εντός -ας πούμε- ορίων, το απρόοπτο ήρθε την τελευταία στιγμή στην ψηφοφορία, όταν τα μέλη του συγκροτήματος σήκωσαν κασκόλ με την παλαιστινιακή σημαία, προκαλώντας αμηχανία.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες εις βάρος της ισλανδικής αντιπροσωπείας για τη διαμαρτυρία.

Η ανακοίνωση της EBU μετά το συμβάν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη ζωντανή μετάδοση του μεγάλου τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι Hatari, το ισλανδικό συγκρότημα, επέδειξαν για λίγες στιγμές μικρά πανό για την Παλαιστίνη ενώ κάθονταν στο Green Room. Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό event και αυτή η πράξη παραβιάζει άμεσα τους κανονισμούς του. Τα πανό απομακρύνθηκαν γρήγορα και οι συνέπειες αυτής της ενέργειας θα συζητηθούν από το Reference Group (το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού)».

Μέλος του συγκροτήματος ανέβασε αυτό το tweet με εκπρόσωπο των διοργανωτών να του ζητά να παραδώσει το κασκόλ: