Το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Donald Trump από την κούρσα για την προεδρία αναζητά το ρεπουμπλικανικό κόμμα μετά τις σεξιστικές δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. 

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian το βράδυ της Παρασκευής (7/10) όταν ήρθε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο με τις χυδαίες εκφράσεις του Trump συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικανών (RNC) ώστε να βρεθούν τρόποι να αποσύρουν τον μεγιστάνα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξουν σε μία απάντηση ωστόσο ειδικοί στις αμερικανικές εκλογές εκτιμούν ότι η αντικατάσταση ή η απόσυρση του Trump είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη.

«Όπως και να το δεις, είναι μαζική αυτοκτονία», είπε ο Jim Bop, επιφανής συντηρητικός δικηγόρος υπογραμμίζοντας πως, οι οδηγίες του RNC εξουσιοδοτούν τα μέλη του «να καλύψουν όποιες κενές θέσεις μπορεί να προκύψουν εξαιτίας θανάτου, παρακμής ή για άλλον λόγο, του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου προέδρου». 

Αυτό, πρακτικά, σχολιάζει ο Guardian, σημαίνει ότι ο Trump μπορεί να αντικατασταθεί μόνο αν πεθάνει, θεωρηθεί ανίκανος ή αν αποσυρθεί εθελοντικά.
Κάποιοι παρατηρούν ότι το «ή για άλλο λόγο» των οδηγιών μπορεί να ισχύσει σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι αντιπαθής σε μεγάλη μερίδα του κόμματος.

Από την άλλη όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι η διατύπωση επιτρέπει μόνο να καλυφθεί κάποια κενή θέση, όχι να δημιουργηθεί μία. Αν οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθήσουν να αλλάξουν τους κανονισμούς τώρα, μπορεί να προκληθεί χάος και να ενισχυθούν οι υποστηρικτές του Trump , σχολιάζει ο Bop, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα είναι «στημένο» εναντίον τους και εναντίον του υποψηφίου που προτιμούν.

«Το RNC δεν έχει την εξουσία να απομακρύνει έναν υποψήφιο για πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρό του.
Υπάρχει η εξουσία μόνο αν προκύψει κενή θέση, προκειμένου να την καλύψουν» υποστηρίζει.