Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα τον ισχυρισμό του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ότι και ο ίδιος έτυχε μια "τεράστιας φοροαπαλλαγής" που του επέτρεψε να μην πληρώσει φόρους στα ομοσπονδιακά ταμεία.

Ο Μπάφετ διευκρίνισε ότι πλήρωσε περίπου 1,85 εκατ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος το 2015 και παρόμοια ήταν τα ποσά και τα προηγούμενα χρόνια. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ελέγχεται από την εφορία (IRS) αλλά "δεν έχει πρόβλημα" να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία του.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, επικαλούμενος τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται.

"Πληρώνω ομοσπονδιακούς φόρους κάθε χρόνο από το 1944, όταν ήμουν 13 ετών" ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Σημειώνει μάλιστα ότι επειδή εκείνη την πρώτη χρονιά οι "επιχειρήσεις" του δεν είχαν αποφέρει ακόμη καρπούς, χρώσταγε μόνο 7 δολάρια σε φόρους.

Ο επιχειρηματίας τόνισε ότι έχει αντίγραφα και των 72 φορολογικών δηλώσεων που έχει υποβάλει μέχρι σήμερα και σε καμία από αυτές δεν έχει γίνει αφαίρεση των ζημιών προηγούμενων χρήσεων.

Απαντώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ο Τραμπ παραδέχτηκε κατά τη δεύτερη τηλεμαχία του με τη Χίλαρι Κλίντον ότι χρησιμοποιούσε τις ζημίες από τις επενδύσεις του για να αποφύγει να πληρώσει φόρους. Είπε κατ' επανάληψη ότι απλώς επωφελήθηκε από τις φορολογικές διατάξεις που χρησιμοποιούν και οι εύποροι που στηρίζουν την Κλίντον. "Φυσικά τις χρησιμοποίησα, όπως έκανε και ο Γουόρεν Μπάφετ", είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ζημίες ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων που δήλωσε το 1995 ο Τραμπ ήταν τόσο υψηλές που θα μπορούσε νομίμως να μην πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους για 18 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, τον πρόεδρο της Berkshire Hathaway Inc, η φορολογική δήλωσή του 2015 έδειχναν ότι το αναπροσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημά του ανερχόταν στα 11.563.931 δολάρια. "Οι φοροαπαλλαγές μου έφταναν τα 5.477.694 δολάρια, εκ των οποίων οι επιτρεπόμενες φιλανθρωπικές εισφορές ήταν 3.469.179. Όλο το υπόλοιπο ποσό, εκτός από 36.037 δολάρια, ήταν φόροι", πρόσθεσε.

"Το σύνολο των φιλανθρωπικών δωρεών που έκανα εκείνη τη χρονιά ήταν 2.858.057.970 δολάρια, από τα οποία περισσότερα από 2,85 δισεκατομμύρια δεν έτυχαν φοροαπαλλαγής και ποτέ δεν θα τύχουν. Η φορολογική νομοθεσία ορθώς περιορίζει τις εκπτώσεις φόρου λόγω δωρεών", συνέχισε.

Ο Μπάφετ υπογράμμισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει τα φορολογικά στοιχεία του ενώ ελέγχεται από την εφορία. "Ούτε ο κ. Τραμπ θα έπρεπε να έχει – τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει νομικό πρόβλημα", κατέληξε.