Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν από κορίτσια ηλικίας 10 ετών, αποδεικνύουν ότι η Μπόκο Χαράμ έχει υιοθετήσει μία νέα τακτική, στην οποία μετατρέπει τα παιδιά που απαγάγει σε καμικάζι.

Η Ισλαμιστική αίρεση διαπράττει σχεδόν καθημερινά δολοφονίες και απαγωγές σε όλη την βορειοανατολική Νιγηρία σε μια εκστρατεία βίας που κρατάει έξι χρόνια.

Οι φονικές επιθέσεις το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν από τρεις νεαρές βομβιστές αυτοκτονίας, λίγες μόλις ημέρες μετά από μία αιματηρή εβδομάδα κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πυρπόλησε τουλάχιστον 10 πόλεις αφήνοντας περίπου 2.000 αγνοούμενους.

Δεν είναι σαφές αν τα κορίτσια εξαναγκάζονται ή αν είχαν επίγνωση ότι ήταν ζωσμένες με εκρηκτικά, τα οποία μπορούσαν να εκραγούν εξ αποστάσεως, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η Μπόκο Χαράμ φαίνεται να χρησιμοποιεί τα παιδιά που απαγάγει- όπως τα 276 κορίτσια του σχολείου θηλέων στη Νιγηρία που αποτέλεσαν αφορμή για την εκστρατεία #BringBackOurGirls – ως βομβιστές αυτοκτονίας.

«Είναι πολύ πιθανό η Μπόκο Χαράμ να χρησιμοποιεί τα κορίτσια αυτά ως βομβιστές αυτοκτονίας», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντόνελι, βοηθός επικεφαλής του προγράμματος Chatham House think tank στο Λονδίνο.

Η Μπόκο Χαράμ, που μεταφράζεται σε «Η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή» έχει ως στόχο να δημιουργήσει το δικό της κράτος βασισμένο στον αυστηρό ισλαμικό νόμο.

Έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας, κυρίως σε έξαρση επιθέσεων τον περασμένο Ιούλιο στην κεντρική βόρεια πόλη Κάνο. Αλλά ο Πίτερ Φαμ, διευθυντής του Αφρικανικού Κέντρου στο Ατλαντικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η πρόσφατη χρήση νεαρών κοριτσιών αντιπροσωπεύει μια «ραγδαία αύξηση» της βομβιστικής εκστρατείας της οργάνωσης.

«Οι νεαρές γυναίκες που έχουν απαχθεί, θεωρούσαμε ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν σύζυγοι. Αλλά είναι πλέον πολύ πιθανό να χρησιμοποιούνται και ως καμικάζι αυτοκτονίας» εξηγεί.