Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 12 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε μια επίθεση στην οποία σχεδόν 100 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο στα τέλη του Ιουλίου στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

’λλα δεκαπέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν σε θάνατο με αναστολή —κάτι που συνήθως μεταφράζεται σε ισόβια— σύμφωνα με ενημερωτικό ιστότοπο των αρχών της επαρχίας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων συνολικά 37 πολίτες και 59 «τρομοκράτες» είχαν σκοτωθεί στην επίθεση που είχε σημειωθεί την 28η Ιουλίου εναντίον ενός φυλακίου της αστυνομίας και άλλων δημοσίων κτιρίων στην περιοχή Σάτσε—ή Γιαρκάντ για τους Ουιγούρους, την εθνότητα που αποτελεί την πλειονότητα στην επαρχία.

Ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων αυτών είναι ο βαρύτερος στη Σιντζιάνγκ μετά τις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, το 2009, όταν είχαν βρει τον θάνατο περίπου 200 άνθρωποι.

’λλα εννέα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 20 ακόμη σε ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Tianshan των αρχών της Σιντζιάνγκ.

Όχι λιγότεροι από 215 «τρομοκράτες» συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια στη Γιαρκάντ, που ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος του Ραμαζανιού, ενώ 18 πρόσωπα «παρουσιάστηκαν» οικειοθελώς στους αστυνομικούς, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.