Εφιάλτη θυμίζουν οι εικόνες από τις καταστροφές που άφησε στο Νεπάλ ο φονικός σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ που χτύπησε το πρωί του Σαββάτου την ασιατική χώρα.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 1.500, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στην πρωτεύουσα Κατμαντού, ενώ δεκάδες θύματα από το σεισμό υπάρχουν και σε γειτονικές χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Ακόμα, τουλάχιστον 1.700 άτομα που έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια κτιρίων παραμένουν τραυματίες.

Ισοπεδώθηκε το ιστορικό κέντρο - Γκρεμίστηκε πύργος από τον 19ο αιώνα

Η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταραχάρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της ισοπέδωσης του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο πύργος Νταραχάρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού.

Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα. Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνα και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό δείγμα που πάντρευε τον ινδουισμό, τον βουδισμό και τον ταντρισμό.

Προκλήθηκε μέχρι και χιονοστιβάδα στο Έβερεστ - 8 ορειβάτες νεκροί

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που προκάλεσε ακόμα και χιονοστιβάδα στο Έβερεστ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οχτώ ανθρώπων. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για την τύχη όσων βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου ένα χρόνο αφότου μία χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει το θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πιο φονικοί σεισμοί από το 2004

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό. «Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

Οι τυχεροί Έλληνες που γλίτωσαν λόγω... απάτης!

Οκτώ ορειβάτες από τη Θεσσαλία στάθηκαν απίστευτα τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, αφού λόγω μίας απάτης βρίσκονται σήμερα στην πατρίδα τους και όχι στις πλαγιές του Έβερεστ, που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 7.9 Ρίχτερ στο Νεπάλ.

Η Ελληνική αποστολή των 8 ατόμων έπεσε θύμα ενός απατεώνα «σέρπα» (ντόπιου οδηγού ορειβατών) ο οποίος πήρε 11.500 ευρώ από τον καθένα και στη συνέχεια δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ραντεβού που είχαν κλείσει στο Κατμαντού, για να τους συνοδεύσει στην ανάβασή τους σε μια από τις κορυφές του Έβερεστ.

Οι ορειβάτες επέστρεψαν απογοητευμένοι στην Ελλάδα, όμως σήμερα ευχαριστούν τον Θεό για αυτήν την «ατυχία» που πιθανότατα τους έσωσε τη ζωή.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter-χρήστης: @Tv9Gujarat

Πηγή φωτογραφίας: Twitter-χρήστης: @Tv9Gujarat

In this photo released by China's Xinhua News Agency, a collapsed building is seen in Nepal's capital Kathmandu Saturday, April 25, 2015

An injured man receives treatment outside the Medicare Hospital in Kathmandu, Nepal, Saturday, April 25, 2015

People stand around damage caused by an earthquake at Durbar Square in Kathmandu, Nepal, Saturday, April 25, 2015