Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα προς του βουλευτές του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνομιλία που είχε με στέλεχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που εγώ δεν έχω πει».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά από την Κυριακή γιατί οι συζητήσεις κατέρρευσαν.

Από την πλευρά του βέβαια είπε ότι θεωρεί ως λάθος την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε νέες του δηλώσεις για τη χώρα μας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαστρέβλωσε τις θέσεις του καθώς μετέφερε στους ψηφοφόρους της πράγματα τα οποία ο ίδιος δεν είπε ποτέ στο Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».
 

Μέρκελ

Την ώρα που μιλούσε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, θέλοντας να κλείσει κάθε συζήτηση και σενάριο σύμφωνα με τα οποία η παρουσία της σε μία πολιτική διαπραγμάτευση θα έλυνε το θέμα της συμφωνίας.

Η Ανγκέλα Μέρκελ επανέλαβε πως πρόθεσή της είναι να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πως είναι συγκεντρωμένη στο να βοηθήσει τους τρεις θεσμούς να βρουν λύση για το ελληνικό ζήτημα. Δηλαδή πρόταξε και πάλι την συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και μετά ότι άλλο. Άλλωστε, το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας πάντως πως «δεν μπορεί να δει αν θα υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία».

Σουλτς

Τον εκνευρισμό του με τον Αλέξη Τσίπρα εκδήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!", και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα».

Ο Γερμανός πολιτικός από την πλευρά του συνέστησε σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».