Γεννέθλια είχε σήμερα ο σύζυγος της Βασιλίσσης Ελισάβετ της Βρετανίας, ο (ελληνικής καταγωγής) πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος θαλερότατος γιόρτασε την 94η επέτειο αυτών με την οικογένειά του.

 Το γεγονός αυτό βεβαίως στη Βρετανία εορτάστηκε με σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων με τη βολή 41 βολών από το προσωπικό του φημισμένου Συντάγματος Ιππήλατου Πυροβολικού “The King’s Troop Royal Horse Artillery”, με τα πυροβόλα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και τις παραδοσιακές στολές τους, στο Green Park του Λονδίνου στις 12 το μεσημέρι.

Μία ώρα αργότερα, η Πυροβολαρχία Αποδόσεως Τιμών, του Συντάγματος του Εφεδρικού Στρατού «Πόλη του Λονδίνου» (“The Honourable Artillery Company, the City of London’s Reserve Army Regiment”), έβαλε 62 κανονιοβολισμούς με άσφαιρα πυρομαχικά πάνω από τον ποταμό Τάμεση, κοντά στον Πύργο του Λονδίνου.

Τέλος, στη Σκωτία, αφού ο εορτάζων είναι και Δούκας του Εδιμβούργου, οι Υποψήφιοι Αξιωματικοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Officer Cadets from City of Edinburgh University Officer Training Corps) – ΝΑΙ υπάρχει ΚΑΙ τέτοιος θεσμός στη Βρετανία – έβαλε 21 χαιρετιστήριες βολές από το Κάστρο του Εδιμβούργου, αφού ο Πρίγκηπας Φίλιππος είναι και Επίτιμος Συνταγματάρχης (Διοικητής) του Πανεπιστημίου της Πόλεως του Εδιμβούργου.

Η ελληνική καταγωγή του Πρίγκηπος Φιλίππου έχει ως εξής:

Ο Φίλιππος είναι γιός του Πρίγκηπος Ανδρέα και της Πριγκίπισσας Αλίκης (αδελφής του Λόρδου Μπαουντμπάντεν, τελευταίου Αντιβασιλέως των Ινδιών), ο οποίος ήταν τέταρτος γιος του Βασιλέως Γεωργίου Α’ και της Βασιλίσσης Όλγας. Ο Πρίγκηπας Φίλιππος γεννήθηκε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό της Κέρκυρας, στις 10 Ιουνίου 1921, βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος και ενεγράφη στο Δημοτολόγιο του Δήμου Κερκυραίων, λίγες μέρες προτού ο πατέρας του πρίγκηπας Ανδρέας φτάσει στο καταληφθέν Εσκί Σεχίρ, ως Υποστράτηγος Διοικητής της 12ης Μεραρχίας. Τότε ο πατέρας του πρίγκηπας Ανδρέας προήχθη σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε τη διοίκηση Β’ Σώματος Στρατού, συμμετέχοντας με το Σώμα του στην εκστρατεία του Σαγγαρίου, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Ο Φίλιππος, βρέφος δύο ετών ακολούθησε την οικογένειά του στην «ισόβιο υπερορία» (εξορία) στην οποία καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο ο πατέρας του, ως ένας εκ των «υπαιτίων» της Μικρασιατικής καταστροφής. Αρχικώς η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο προάστιο Σαιν Κλου των Παρισίων

Μετά τις σπουδές του στη Γερμανία και στην Αγγλία, κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, όπου, μέσω του θείου του Λόρδου Μαουντμπάτεν, γνώρισε την τότε Διάδοχο Πριγκήπισσα Ελισάβετ, με την οποία είναι μακρινός συγγενής. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον βαθμό του Υποπλοιάρχου υπηρέτησε ως Υπασπιστής του θείου του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β’. Στις 20 Νοεμβρίου 1947, ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ και λίγες ημέρες αργότερα απέκτησε τη Βρετανική υπηκοότητα και παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στον Ελληνικό Θρόνο, λαμβάνοντας το επίθετο της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Με τον γάμο του έλαβε τον τίτλο του Δουκός του Εδιμβούργου. Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον διάδοχο του θρόνου Πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολο, την Βασιλική Πριγκίπισσα Άννα, καθώς και τους Πρίγκηπες Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης και Εδουάρδο Κόμη του Έσσεξ.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης