Την ώρα που μιλούσε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, θέλοντας να κλείσει κάθε συζήτηση και σενάριο σύμφωνα με τα οποία η παρουσία της σε μία πολιτική διαπραγμάτευση θα έλυνε το θέμα της συμφωνίας.

Η Ανγκέλα Μέρκελ επανέλαβε πως πρόθεσή της είναι να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πως είναι συγκεντρωμένη στο να βοηθήσει τους τρεις θεσμούς να βρουν λύση για το ελληνικό ζήτημα. Δηλαδή πρόταξε και πάλι την συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και μετά ότι άλλο. Άλλωστε, το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας πάντως πως «δεν μπορεί να δει αν θα υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία».

Σύνοδος εφόσον υπάρξει θετικό Εurogroup

Έκλεισε με την φράση ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά νεότερα θέλοντας να υπονοήσει την στασιμότητα που υπάρχει-κάτι που αποτυπώνεται και στην Αθήνα-στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα ευρωπαίου παράγοντες συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης συνόδου κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, πιθανότατα την Κυριακή, εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της Πέμπτης, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής των Finanicial Times Peter Spiegel.

Ο Spiegel επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε τη Δευτέρα, αν και συναντά σθεναρή αντίσταση από εκείνους που υποστηρίζουν πως εφόσον δεν σημειωθεί πρόοδος στη σύνοδο του Eurogroup, τότε δεν έχει κανένα λόγο σύγκλησης η Σύνοδος. «Αν δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, τότε δεν θα έχουν τίποτα να συζητήσουν ούτε οι ηγέτες» λέει πηγή από τους θεσμούς στον δημοσιογράφο.

Συνεδριάζει το Euroworking Group

Σήμερα, πάντως, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group στο οποίο θα γίνει η αποτίμηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση αν και δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε όπως τον κάνει η ελληνική πλευρά.

Συνάντηση για θέματα που σχετίζονται με την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη είχαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ με το ελληνικό θέμα να βρίσκεται σίγουρα στην ατζέντα της συνάντησης αν και οι ίδιοι δεν το παραδέχονται ανοιχτά αφού η στάση που τηρεί η Κομισιόν είναι ότι περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις.

Γερμανία

Από την πλευρά της Γερμανίας υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.
 
«Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (...) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές».