Αυστρία: Δεν υπάρχει Grexit, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τμήμα της Ευρωζώνης
Δεν υπάρχει Grexit, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τμήμα της Ευρωζώνης και της Ευρωομάδας, διαβεβαίωσε σήμερα στη Βιέννη, στο περιθώριο συνεδρίου, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Αθήνα καταβάλει στην Αυστρία έγκαιρα τους τόκους του διμερούς δανείου ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε σχέση με τις εγγυήσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αναλάβει η Βιέννη στο πλαίσιο του EFSF, αυτές λόγω φερεγγυότητας του Ταμείου, δεν θα "σπάσουν".
Αιτιολογώντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να απορρίψουν το ελληνικό αίτημα για παράταση για ένα μήνα του προγράμματος που λήγει αύριο βράδυ, ανέφερε ότι από τους Έλληνες δεν έγινε αποδεκτός κανένας από τους όρους και ότι η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα και τη σύστασή της να υπάρξει αρνητική ψήφος, δεν άφησε στους εταίρους άλλη δυνατότητα.
Έχουμε αφήσει ανοικτές όλες τις πόρτες, είμαστε πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις, κάθε ώρα και στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν κάθε λύση, και προς τούτο θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, ωστόσο η Ελλάδα εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξήγγειλε ένα δημοψήφισμα και αυτό δεν συνιστά καλό τρόπο συμπεριφοράς, ισχυρίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε δε, πως τα διεθνή σχόλια επιβεβαιώνουν επίσης τη στάση των υπουργών Οικονομικών, και ανέφερε ότι η Ελλάδα έπαιξε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ένα παράτολμο παιχνίδι και είναι λυπηρό διότι τα δύο προγράμματα δεν απέκλιναν τόσο πολύ μεταξύ τους ώστε να μην μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία. Ακόμη ανέφερε ότι στην Ελλάδα επελέγη ο πολιτικός δρόμος και η μετάθεση της ευθύνης στον ελληνικό λαό, ωστόσο τίθεται το ερώτημα τί θα συμβεί εάν ο ελληνικός λαός πει "όχι".
Σύμφωνα με την άποψή του, εάν έλθει νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή θα εξετασθεί άμεσα, ωστόσο οι τωρινές προτάσεις των Ελλήνων προφανώς δεν είναι επαρκείς για τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητά τους. Ο ίδιος θεωρεί σωστή την απόφαση για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, για να μην συνεχιστεί η "γιγαντιαία" εκροή κεφαλαίων των τελευταίων μηνών.