Ο Γιασέρ Αραφάτ ενδέχεται να δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, αναφέρει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησαν Ελβετοί ειδικοί στη σορό του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων -επισημαίνοντας πως εντοπίστηκαν «μη αναμενόμενα υψηλά επίπεδα» πολωνίου, γεγονός που υποστηρίζει συγκρατημένα ('moderate') την εκδοχή της δηλητηρίασης.

Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, ότι υπήρξαν σοβαρά καίριας σημασίας προβλήματα σχετικά με την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονός ότι βασίστηκε σε περιορισμένα δείγματα, ορισμένα εκ των οποίων δεν είναι σαφές μέσω ποιων ατόμων έφτασαν στο εργαστήριο, καθώς ότι μεσολάβησαν οκτώ έτη μεταξύ του θανάτου του Αραφάτ και του ελέγχου.

Μιλώντας από το Παρίσι αφότου έλαβε γνώση του πορίσματος, η χήρα του Γιασέρ Αραφάτ, Σούχα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν «ένα πραγματικό έγκλημα, μία πολιτική δολοφονία».

«Αποδεικνύεται επιστημονικά ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε» δήλωσε η Σούχα Αραφάτ, η οποία επιμένει επί χρόνια ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων δηλητηριάστηκε.

Η ίδια δεν επέρριψε κατηγορίες σε συγκεκριμένη χώρα ή πρόσωπο και αναγνώρισε ότι ο Αραφάτ είχε πολλούς εχθρούς. Η χήρα του Γιασέρ Αραφάτ είχε συναντήσει μέλη της ομάδας των Ελβετών εμπειρογνωμόνων την Τρίτη στη Γενεύη.

Ο Αραφάτ, ο οποίος ηγήθηκε της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επί 35 χρόνια και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 1996, ασθένησε σοβαρά τον Οκτώβριο του 2004 στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Δύο εβδομάδες αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε ηλικία 75 ετών. Στο ιατρικό αρχείο αναφέρεται πως απεβίωσε πως εγκεφαλικό επεισόδιο συνεπεία ασθένειας του αίματος.

Η Γαλλία «άνοιξε» έρευνα σχετικά με πιθανή δολοφονία τον Αύγουστο το 2012 αφότου Ελβετοί ειδικοί που συνεργάζονταν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τον Αραφάτ εντόπισαν ραδιενεργό πολώνιο-210 σε προσωπικά αντικείμενά του.

Η χήρα του ήταν αντίθετη σε ιατροδικαστική εξέταση τη στιγμή του θανάτου, όμως ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να επιτρέψει την εκταφή της σορού «για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Τα λείψανα του Αραφάτ αφαιρέθηκαν από τον τάφο του στη Ραμάλα το Νοέμβριο του 2012 και επανατοποθετήθηκαν την ίδια ημέρα αφότου ελήφθησαν δείγματα για τη διενέργεια ελέγχων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ο Γιασέρ Αραφάτ δολοφονήθηκε από το Ισραήλ, το οποίο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. Ορισμένοι επίσης έχουν ισχυριστεί ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε προσβληθεί από Aids.