«Σε εξευτελίζουν, σε κοροϊδεύουν, περιμένουν από εσένα να δουλεύεις 12 ώρες την ημέρα πολύ συχνά για το τίποτα- ένας μαθητευόμενος είναι σπάνια ένας χαρούμενος άνθρωπος. Τώρα θα δούμε πως είναι να μην έχει καμία θέση στην εργασία σου και θα αποκαλύψουμε γιατί η εταιρείες μπορεί σύντομα να σταματήσουν να προσλαμβάνουν νέους για πρακτική εργασία».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την επίθεση του ο βρετανικός Guardian κατά του θεσμού της πρακτικής εργασίας, τονίζοντας ότι πολλοί νεαροί αναγκάζονται να δουλεύουν πραγματικές ώρες εργασίας χωρίς χρήματα, απλήρωτοι, ωστόσο είναι μια κατάσταση η οποία θα αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο.

«Ενα τμήμα του προβλήματος, είναι πως σε πολλές εταιρείες ο ρόλος του μαθητευόμενος δεν είναι ξεκάθαρος σου όλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τους επιβλέπουν. Ετσι, οι μαθητευόμενοι καταλήγουν να κάνουν κάτι απλά για να ''τους κρατά απασχολημένους'', ή για να τους δώσει ''λίγη εμπειρία''. Από εκεί, είναι εύκολο για έναν ''καλό'' μαθητευόμενο να δημιουργήσει έναν ολόκληρο άμισθο ρόλο ο οποίος δεν υπήρχε παλιά, πρώτα για τους εαυτούς τους και μετά για τον επόμενο μαθητευόμενο ο οποίος τους αντικαθιστά όταν δεν μπορούν να κάνουν άλλο αυτή την δουλειά. Οι κακόμοιροι συνάδελφοι τους, μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι δεν πληρώνονται. 'Η μπορεί να βλέπουν τις απλήρωτες πρακτικές εργασίες σαν ένα μονοπάτι, ξεχνώντας πως στις μέρες τους κρατούσε μόνο μερικές εβδομάδες, ενώ τώρα οι πρακτικές διαρκούν μήνες ή ακόμη και χρόνια».

Συνεχίζοντας, ο Guardian τονίζει ότι αυτή η μορφή εργασίας, δεν έχει να κάνει με τα πλούσια και τα φτωχά παιδιά. «Αυτό το σύστημα δεν δουλεύει για κανέναν άλλο, εκτός από τους τσιγκούνηδες εργοδότες που έχουν συμφέρον. Το ποσοστό των γονέων που μπορούν να χρηματοδοτούν τα παιδιά τους είναι μικρό. Η περίπτωση είναι εναντίον των απλήρωτων εργαζόμενων και αυτό είναι φανερό, ενώ η πρακτική εργασία κρατά τόσο πολύ, ώστε πολύ παραδέχονται ότι σχεδόν χρεοκόπησαν μέχρι να βγουν από την πρακτική και να ''μπουν'' μέσα στη δουλειά».

Το κείμενο της βρετανικής εφημερίδας, κλείνει λέγοντας πως λόγω των σφοδρών αντιδράσεων τείνει να αλλάξει αυτή η κατάσταση και οι εργοδότες «έχουν σωπάσει. Μεγαλοστελέχη διαφημιστικών επιχειρήσεων, εκδοτικών οίκων και εταιρειών δημοσίων σχέσεων, έχουν υπερηφανευθεί για τις δουλειές που ανέθεταν στους μαθητευόμενους, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον καθαρισμό των ψυγείων και το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων. Αλλά τα αφεντικά δεν περηφανεύονται πλέον. Εάν έχουν άμισθους μαθητευόμενους σιωπούν και δεν περηφανεύονται πλέον».